NAUKA TVRDI : NE MOŽETE RAZMAZITI VAŠU BEBU

0

Studija je stigla od pedijatara koji se zalažu za metodu koža-na-kožu i nedeljama nakon porođaja

Grljenje i držanje deteta dok dobija vakcinu ili prilikom drugih metoda lečenja ili povreda od pada zapravo skreće pažnju od bola ili ga jednostavno ublažava.

Zar ih nećete tako razmaziti?“

„Ne uzimaj ga u ruke, nije dobro“

„Nemojte mu udovoljavati, budite strogi pre nego što bude kasno.“

Ova i druga tipična pitanja ćete dobiti od bližnjih već od prvih dana sa bebom kod kuće. Čak i dok su izuzetno mali tek sveže izašli iz materice, naći će se neko ko će vam reči da ćete razmaziti bebu ako joj non stop tako udovoljavate noseći je.

Ako već sada imate veliko dete, sigurno vam takve izjave deluju kao besmislice. Deca tako brzo porastu da ih jednog momenta vi pitate da se ušuškaju i spavaju sa vama. Međutim, kada su mali i nemoćni, a vi neiskusni, kritike i saveti ulaze pod kožu.

Ipak nije uvek vaš izbor nosanje bebe baš 24 sata dnevno. Nekada je to jednostavno potrebno. Samo što je spustite ona kreće da se čudno izvrće, vrti tražeći vas. Možda i možete da je ostavite da se osamostali, ali bukvalno svaki instinkt u vašem telu će vam govoriti da je uzmete i utešite. I u pravu ste, radite kako vam instikt kaže bez obzira na sve te osude i poglede zbog toga.
Ispostavilo se da je majčin instinkt potpuno u pravu. Bebama je zaista potrebna ta blizina mame, ali ne zato da bi se mazili već samo da osete mamin miris i budu bezbedni. Tome u prilog govori i ovo istraživanje, beba se tako jednostavno ne može razmaziti. Zapravo, situacija je takva ta nosanjem poboljšavate bebino zdravlje.

Studija je stigla od pedijatara koji se zalažu za metodu koža-na-kožu kada se beba rodi. Upravo ta metoda primenjena i nedeljama nakon porođaja nastavlja da pomaže bebi.

Bebe koje su duže osećale maminu kožu imaju veći IQ, veću površinu sive mase u mozgu u odnosu na one koji nisu bili kožu uz kožu sa mamom. Pomenuta metoda preventivno sprečava hiperaktivnost i agresiju kasnije u školi.

Svakako, studija je više obuhvatala prerano rođene bebe kojima je metoda kože na kožu preko potrebna, ali i bebe regularno rođene su pokazale iste rezultate. Osim toga, bebe su pokazale stabilnost kardiovaskularnog sistema, veći boljitak od dojenja i smanjeno plakanje, tvrdi se u studiji iz „Cochrane Pregnancy and Childbirth Group’s Trials Register“.

Napredak ne stiže samo nakon rođenja, već i konstantno nosanje bebe ima pozitivne efekte nedeljama. Isto tako, kasnije grljenje bebe odnosno već deteta ima jednako dobre efekte na njihovo zdravlje. Na taj način se reguliše i bebina nervoza, plakanje i druge neugodnosti koje zadese bebu od 6 nedelja.

I ne samo to.

Grljenje i držanje deteta dok dobija vakcinu ili prilikom drugih metoda lečenja ili povreda od pada, zapravo skreće pažnju od bola ili ga jednostavno ublažava.

Kako je to moguće?
Amigdala centar u mozfu deo je limbičkog sistema zaduženog za emocionalno učenje, memoriju i aktivaciju cetra za saosećanje. Koža na kožu metod akivira amigdalu koja podstiče mozak pozitivno.

izvor: scarymomy.com (bebac)

PROČITAJTE I OVE TEKSTOVE

Komentara
Loading...