Ne ostavljajte bebe same tokom noći

Među mladim mamama ima mnogo onih koje su, i pored prinove, raspoložene za noćni život i smatraju da im je potreban izlazak, bar jednom nedeljno. Njihovi roditelji i suprug mogu da “uskoče” na jedno veče, zar ne?

 

 

Ne- ostavljajte bebe -same tokom noći
Među stručnjacima, preovladava stav da je loše za dete ako provodi jednu ili dve noći nedeljno bez primarnog staratelja.

 

Stručnjaci su mišljenja da jedna noć koju majka ne provede pored bebe može kod deteta da izazove razne probleme sa nesigurnošću.
Godinama se nisu radile ozbiljne studije na temu šta se dešava sa decom koja “idu” od jednog do drugog roditelja, i kako to utiče na njihov razvoj. Nedavno je, međutim, urađeno istraživanje koje je želelo da pokaže šta se dešava sa rastavljenim parovima i njihovom decom, onom između jedne i tri godine starosti. Kako na dete utiče činjenica da većinu vremena provode sa majkom, a samo nekoliko dana sa ocem.
Deca se osećaju nelagodno kada često provode noć bez svog primarnog staraoca – bilo da je to otac ili majka. Tada osećaju tu razdvojenost koja unosi nemir u njih. Detetu je potrebno da oseća vezanost bilo da im je glavni staratelj majka ili otac. Detetu je potrebno da oseća ravnotežu između majke i oca. Detetu je potrebno da provodi vreme sa oba roditelja.
S jedne strane, roditelji moraju da budu mnogo organizovaniji prilikom planiranja vremena koje će provesti s detetom.Za dete je veza sa oba roditelja od životne važnosti. Ako dete provodi više vremena s majkom nego sa ocem, onda će osećati bliskost jedino sa majkom.47rHq

izvor:zena.blic.rs

Komentara
Loading...