Ne perite cuclu čim padne na pod EVO I ZAŠTO !

0

Sterilno i čisto nisu isto, zato stručnjaci kažu da cuclu koja je vašoj bebi ispala slobodno poližete.

Cuclu koja je vašoj bebi ispala bolje je polizati i tako je očistiti pljuvačkom nego je prati običnom vodom ili sterilizovati. Bar tako kažu istraživanja, jer se pljuvačka pokazala kao bolje rešenje, osim ako cucla, naravno, nije pala u blato, u neko leglo bakterija, WC šolju… Ali ako je u pitanju relativno čist pod u vašoj kući, bez panike je poližite.

- Oglasi -

Ove zaključke stručnjaka iz Švedske ubrzo su prihvatile mnoge relevantne institucije i stručni portali. Tako i u poznatom magazinu „Pediatrics“ roditeljima savetuju da manje paniče zbog prljave cucle.

Poznato je da deca svakodnevno mogu da poližu štošta jer skoro sve što dohvate rado stavljaju u usta, a to ne mora da bude loše kao što na prvi pogled možda deluje. Jer u usnoj duplji i pljuvački mnogo je dobrih bakterija koje jačaju imunitet i umanjuju rizik od pojave ekcema, astme, raznih alergija. Tako su studije pokazale da su mališani čiji roditelji nisu panično gledali na čistoću cucle retko kad imali neke alergijske reakcije, a astmu još ređe, za razliku od dece sa opranim cuclama.

Naravno, dezinfekcija cucle pljuvačkom ne odnosi se na roditelje koji imaju herpes ili neki drugi virus, kao ni ako cucla padne na mnogo prljav pod ili onaj prepun hemikalija. No, u svim ostalim slučajevima mamina i tatina pljuvačka je zdrava za dete. Zato ne preterujte s pranjem ruku svojih bebica i ne branite im previše da ih stavljaju u usta kad se već pokazalo da sterilno okruženje donosi više štete nego koristi.

- Advertisement -

Komentara
Loading...