Ne pristajte na bilo kakve intervencije dok ste trudne Može vas mnogo koštati !!

Borac sam i to veliki.Imala sam operaciju ablacije retine 2011. god,uspešna teška operacija. Započinje priču mama Marija . 

Nakon tri meseca izvadjen silikon koji lepi retinu.Uspešna operacija nakon koje počinje očni pritisak da raste.Uradjen TTR bezuspešno.Kapi ne deluju.Dobijam acetazolamid,dozu 3 po 250mg.Planiram trudnoću konačno nakon svega.

Dve crtice,srećni presrećni.Ostavljam acetazolamud odmah,vadim betu uz krvi,beta već velika,otprilike 8 ,9 nedelja trudna.Uzimam uput za očnu kliniku da vidimo šta dalje

To se dešava sve ponedeljak,početak aprila,baš pred Uskrs 2015. Moja dr za glaukom se penzionisala i čujem bolesna je,znači ne radi ni privatno a dr koji mi operisao ablaciju je umro.Zapadam kod dr Marije Božic,sada je načelnica glaukoma.Pritisak je već 37 ,kaže nema terapije.Pitam za glicerol bsr,kaže može.To je ponedeljak,kaže preporučuju ciklodestrukciju laser privatno da radim.Preporuci dr Nevenu Bjelovic iz Oftalmike jer to se na klinici ne radi.

Kako se termin približavao sve sam se više bojala i pitala svoju doktoricu da me porodi na caraki rez,ali ona je odbijala!

Zovem pitam,košta oko 30 000 din.Zakazem za sredu.U sredu se prvo javim dr Mariji Božić,glicerin ne deluje,pritisak raste i kažem joj da popodne idem na laser.Odem na laser sa mužem.Udjem legnem,pokriju mi desno oko,a ispod levog mi ubada doktorka duplu anesteziju i boli mnogo me boli a ne smem da mrdnem.Nikako da izvadi iglu.Čudim se zašto toliko boli,već sam dobijala anestezije znam.Izvadi iglu i kaže čekamo da deluje.Posle par sekundi uzmuvaju se doktorka i sestra napolje ,unutra,a meni se oko zatvorilo,ne vidim ali čujem nešto nije u redu.

ŠOK NEMOĆ I BOL 

foto.privatna arhiva mame (Ovako sam izgledala kao da me neko tukao !!)

Kaže sestra doktorki otok je,ne može da se radi laser.Kakav otok?Šta ste mi to uradile?Skinu mi povez sa drugog oka,nekako provirim na levo oko vidim iskrivljenu duplu sliku,ne mogu vrata da pogodim.Izadjem na hodnik,muž pobeleo.Odem na ogledalo izgledam kao da me pretukao neko.Plavo oko i oko oka,modra.Oko krvavo,ma horor.Šok!Pritisak 48. Kaže dodji sutra da vidimo kako si i nisi za laser već za bolničke uslove.Šok,nemoć,bol.

Izadjemo na vazduh,počnem na ulici da plačem.Tu noć koje sam bolove imala to je strašno.Pokušala sam da spavam u sedećem položaju,jer nema šanse da legnem.Boli me pola glave ,iza oka,oko,do nosa.Ne znam šta me ne boli.Šta ću sad,kud ću?Sutradan veliki četvrtak,odem na očnu kliniku,a dr Marija je na odmoru.Juče bila tu,danas je na odmoru!?Dr Markovic zove sestru telefonom ,a ja sedim na odeljenju glaukoma i čujem kad joj kaže samo makni tu trudnicu sa odeljenja.Jer ja sedim i čekam da me neko pregleda da mi kaže šta ću sa mojim pritiskom,

Loše mi je.Ljudi me gledaju,ne mogu da sakriju užas kad me vide.Sestra me salje u ambulantu i za hitne intervencije,taj dr kaže nije to moja oblast,sedi na odeljenju i čekaj.Nakon dva sata me pogleda divan mladi dr,kaže pritisak 58.Ali sve vreme sa dr Marijom na vezi,da onom koja je na odmoru.ona mu kaže rekla sam joj da pije glycerin.

BRUKA I SRAMOTA : Moj prvi i poslednji odlazak u Višegradsku

Pitam ga ima li terapije za mene,neke kapi.On samo odmahuje,kaže ima,Pa napišite mi to na papir,on ponavlja šta mu je načelnica rekla.nemam njegov izveštaj,nije smeo da napiše.

Odem kući,zovemo redom klinike ordinacije,svi mi zakazuju nakon Uskrsa.Muž čuje za ginekologa dr Jokić u Valjevu da odemo bar na ultrazvuk da vidimo jel sve u redu.Divan čovek kaže sve je u redu sa bebom,srce u redu,9. Nedelja.Kaže predlažem da te pogleda moja žena.Njegova supruga je oftalmolog.dr Sladjana Jokic.pogleda me žena,dobijem dve vrste kapi,kaže biće u redu,ako ova terapija ne deluje naći ćemo koja deluje.To je bilo u četiri sata popodne,u osam uveče me ta divna žena zove da pita kako sam.ja Pregledala,bolje mi je,deluju kapi.Idem kod nje na kontrole,pritisak pada.sve sam bolje Za dva dana sam imala u visegradskoj pregled kod dr dukanac na odeljenju Visokoriz trudnoće. Dr se šokirala kako izgledam .Kao da me tukao neko. Odradi ultrazvuk temeljno. Kaže sve ok,moraš proći kroz genetsko savetovalište

Genetsko kaže nisu takav slučaj imali. Ali inače ti sastojci koje sadrze te kapi utiču na rast i razvoj ploda,može da dodje do zastoja rasta ploda i zastoja srca. Preporučuju redovno praćenje rasta i razvoja ploda i rad srca. Ekspertni ultrazvuk mesečno. I kažu najbolje da se porodim kod njih da bi bebu odmah pogledao kardiolog neonatolog. Znači ustanova tercijarnog tipa- Od tad kreću redovne konrtole kod dr Dukanac
I kod dr Sladje Jokić.

Dr Sladja kaže postoji razlika izmedju lekova koji se unose i kapi koje sipam u oko. Kapi naravno su dosta bezbednije .I ne deluju na plod
I vremenom naravno mi dopusti pritisak sa 58 na 17. Nikad viiše ušla nisam na očnu kliniku.

- Oglasi -

I MOJ PRINC JE STIGAO NA SVET 

FOTO.privatna arhiva (moj Maksim) 

Termin mi je bio 28. Otišla sam 9.novembra da ležim u vrtu. Carski rez uradila divna dr Dukanac na Djurdjicu. Moj Maksim rodjen zdrav prav sa 3450g i 53cm. Lako sam se i brzo oporavila od carskog. Inače išla sam i na konzilijum očne klinike. Prisustvovala su tri doktora (Izostavicu imena). Predlog je bio abortus ako nastavim da sipam kapi!?
Predlažu na ulasku u četvrti mesec ciklokriodestrukciji. Znači pritom nista ne garantuju ni pad pritiska. Kažu moraću 4 vrste terapije da uziman nakon toga. A bar dve nedelje neće moći da kontrolišu pritisak.
U prevodu imaćeš bolove ,visok očni pritisak,rizik od infekcije ,rizik da izgubiš vid,rizik od anestezije opet. I to naravno ne piše nigde na izveštaju. Samo piše predlog ciklokriodestrukcija.

To je bio moj zadnji ulazak tamo.Sve mi je bilo jasno
Drage žene ne verujte uvek doktorima koliko god da su priznati,saslusajte još nečije mišljenje

Priča mame Ivane : Da, muž mi je javio da sam u drugom stanju, konačno posle 4 i po godine.

Moj Maksim ima 18 meseci a u septembru će dobiti malog batu A ja ne
Ne menjam tim  I ovu trudnoću vode dr Sladja Jokic i dr Jelena Dukanac .I očni pritisak je pod kontrolom,,trudnoća uredna i bez stresa.

PORUKA ZA BUDUĆE MAME 

I jedan savet svim trudnicama Ne pristajte na bilo kakve intervencije dok ste trudne Može vas mnogo koštati
Imala sam sreće a moglo je biti mnogo gore.
Ne poznajem ni jednu trucnicu sa glaukomom ,nekome će značiti priča.

I jedna porodična 

Bravo za mamu Mariju !! KAPA DOLE . I kažu žene ma ženi je malo orden dati i penziju a ne da radi i da gaji dete . !! Jako poučna priča . Malom Maksimu želim divno i bezbrižno detinjstvo .

Priču pripremila ( Urednica sajta Sonja Milekić ) 

autor priče . mama Marija 

izvor. devetmeseci.net

SVA PRAVA NA PRIČU NA FOTOGRAFIJE ZADRŽAVA DEVET MESECI !! SVAKO KOPIRANJE PRIČA JE STROGO ZABRANJENO !! POŠTUJTE AUTORA !

Dobijam bolove, i tek tad vidim koliko smo mi žene jake. Mislila sam da to i nije strašno koliko boli, alii..

powered by Advanced iFrame free. Get the Pro version on CodeCanyon.

Komentara
Loading...