NE PROPUSTITE :Kako izgleda porodjaj iz bebinog ugla

0

Bio težak ili lak, dug ili kratak, porođaj je neponovljivo iskustvo koje svaka žena pamti doživotno. A vaša beba? Kako se ona ”provela” u toj avanturi? Evo šta bi vam rekla (kad bi umela)…

trudnoca

1. POČETAK POROĐAJA

MAMA: Osetićete blage kontrakcije u intervalima od po 20 minuta, koji će se postepeno skratiti na pet minuta.

BEBA: Pritisnuće glavicom porođajni kanal da bi započela dilatacija (otvaranje) grlića materice. Kako porođaj napreduje, u bebinom organizmu stvaraju se veće količine hormona oksitocina, koji će je smirivati. Uz malo sreće, takvo stanje će se kod bebe zadržati do rođenja.

Međutim, ukoliko vodenjak pukne, a plodova voda je zelenkaste boje, to može biti znak da je zbog stresa beba izbacila mekonijum (prva kaka) u plodovu vodu. Tada će babica i akušer budno pratiti vaše stanje. U većini slučajeva sve se dobro završi.

Oko 90 odsto dece koja kake tokom porođaja nisu izložena fizičkom stresu, već jednostavno osećaju potrebu da isprazne creva. Beba će nastaviti da se pokreće tokom porođaja i verovatno će čak i odremati četrdesetak minuta.

2. AKTIVNI POROĐAJ

MAMA: Kontrakcije postaju snažnije, javljaju se u intervalima od tri-četiri minuta i traju oko 90 sekundi.

BEBA: Svaka kontrakcija čvrsto steže bebu u materici, što utiče na dotok krvi u njenom organizmu. Beba dobija kiseonik iz posteljice, što znači da se pri svakom stezanju pupčane vrpce tokom kontrakcije priliv kiseonika smanjuje. Stoga je normalno da se posle kontrakcije detetov puls malo usporava, da bi se odmah zatim ubrzao kako bi srce nadoknadilo manjak kiseonika.

Ukoliko se ukaže potreba, ili vi to zahtevate, da u ovoj fazi porođaja dobijete neki analgetik, osetićete pospanost, baš kao i vaša beba.

3. TRANZICIJA

MAMA: Moguća je pojava osećaja mučnine ili slabosti. Kontrakcije se sada javljaju na svaka dva ili tri minuta s ciljem širenja grlića do veličine potrebne za prolazak bebine glavice.

- Oglasi -

BEBA: Nakon devet meseci udobnog života u materici, stezanje njenih zidova sada značajno ograničava bebin prostor. Ipak, dete usled toga ne oseća bol. Neutralne veze koje mu omogućavaju da tumači bolne senzacije kao pravi bol još uvek nisu oformljene, pa tako ono oseća samo neku vrstu nelagodnosti.

Onda, na koji način beba oseća kontrakcije? Verovatno je to osećaj stezanja zbog prolaska kroz uzan prostor – nešto slično kao kada bi odratsao čovek pokušao da propuzi ispod niske ograde.

4. DRUGA FAZA

MAMA: Budući da se kontrakcije sada javljaju na svaka dva minuta, sav trud i pažnja usmerna je na na potiskvanje bebe.

BEBA: Ona se spušta niz porođajni kanal, a dobra vest je to što je pripremljena za ovaj zadatak. S obzirom na to da kosti bebine lobanje nisu očvrsle i još uvek nisu spojene, moguća je pojava izvesnih deformacija kostiju glave.

U ovoj fazi porođaja dešava se da se uspori rad srca. To može biti posledica smanjenog dotoka krvi iz placente do bebinog organizma zbog pritiska na pupčanu vrpcu. Na svu sreću, bebe imaju dobre rezerve i prirodno su pripremljene na ovakvu kratkotraju pojavu.

Međutim, ako se puls značajno uspori, onda to znači da dete pati i trpi veliki stres. Upravo zbog toga, budno se prate otkucaji bebinog srca i, ukoliko se za to ukaže potreba, lekari moraju hitno intervenisati.

5. POROĐAJ

MAMA: ”Tamo dole” se javlja ”gorući” osećaj zbog prolaska bebine glave. Nakon još nekoliko kontrakcija, njena glava će cela izaći, a potom će se okrenuti glavom i ramenima i konačno izaći celim telom.

BEBA: Beba će ostetiti snažan stisak, nakon kog će uslediti prvi udah vazduha. Pritisak koji beba oseća tokom prolaska kroz uzak porođajni kanal zapravo je dobra priprema za život izvan materice.

Tokom ovog procesa potiskuju se sekret i tečnost iz njenih pluća, a istovremeno se sprečava da beba udahne tečnost i krv tokom spuštanja niz porođajni kanal. Takođe, ovo je dobra priprema za disanje u spoljašnjoj sredini.

Autor: Life Content, M.K.

PROČITAJTE JOŠ I OVO 

- Advertisement -

Komentara
Loading...