Ne rastu samo stomak i grudi: Šta se dešava sa vašim telom u trudnoći

0

Većina žena očekuje da će im porasti stomak i grudi, ali možda niste svesni da će vam se promeniti tekstura kože, zubi, šake i stopala.

FOTO . IVY ROSE

Činjenica je da će mnoge promene biti pozitivne: obline će postati mekše, dok će rumeno lice i gusta sjajna kosa učiniti da se osećate lepše nego ikada pre. Međutim, pripremite se i za promene koje nisu toliko atraktivne, poput oteklih nožnih zglobova, proširenih vena, isflekane kože.

Punije grudi

Jedna od najranijih i najčudnijih promena na vašem telu dešava se na grudima. Čim otkrijete da se ste trudni, primetićete da su vam grudi punije i nežnije. Do potamnjivanja bradavica i areola dolazi usled velikih količina estrogena i progesterona koje vaše telo proizvodi tokom trudnoće. Ti hormoni čine da sistem kanala u grudima raste i grana se u pripremi za proizvodnju mleka i dojenje nakon rođenja bebe.

Rast kose i noktiju

Dok ste trudni, vaši nokti će verovatno postati jači nego ikada pre i rašće velikom brzinom. To se dešava usred ubrzanog metabolizma i cirkulacije izazvanih hormonima trudnoće. Pored toga, trudnoća ubrzava rast dlaka, zbog čega vam obično kosa brže raste i deluje gušće.

Povećanje telesne mase

Idealno bi bilo da trudnoću počnete s odgovarajućom masom i da kilograme dobijate umerenim tempom. To će vam pomoći da očuvate zdravlje. Brzina kojom povećavate kilograme može varirati iz nedelje u nedelju. Važno je da ne postanete opsednuti svojom masom i budete svesne da najveći deo dobijene mase čine beba, krv, plodova voda, materica, posteljica i vaše grudi.

- Oglasi -

Promene na koži

Mogli biste primetiti da vam koža postaje mekša zbog povećane sposobnosti zadržavanja vlage, dok je karakterističan trudnički ”sjaj” posledica povećanja nivoa hormona. Međutim, moguće su i druge promene na koži, a većina njih nestaje tokom prvih šest meseci nakon porođaja.

Linea nigra – možda ćete dobiti tamnu liniju od pubične kosti do pupka. Ova linija je istaknutija kod tamnoputih žena.

Kloazma – koža u oblasti obraza, nosa i očiju mogla bi potamneti. Ta pojava naziva se kloazma ili ”trudnična maska”. Nastaje usled uticaja hormona na ćelije pigmenata kože.

Akne – nekim ženama koje pate od akni stanje se tokom trudnoće poboljšava, dok se drugima stanje može pogoršati. Akne se mogu pojaviti i kod žena koje ih inače nemaju. Važno je posavetovati se sa lekarom pre nego što uzmete neki lek protiv njih, jer on može sadržati hemikalije koje bi mogle negativno uticati na vašu bebu. Dobra vest je da se akne i fleke obično očiste u drugom trimestru.

Strije se pojavljuju kada se vlakna proteina kolagena pokidaju usled brzog razvlačenja kože ili zbog hormonskih promena. Najverovatnije će se pojaviti na stomaku, bokovima, grudima i butinama – u područjima na kojima se najčešće skupljaju kilogrami. Nema sigurnog načina da sprečite pojavu strija. Ukoliko redovno vežbate kako biste očuvali tonus mišića, imaćete najviše šanse da ih izbegnete.

Autor: Life Content, M.K. (mama i beba.com)

PROČITAJTE I OVE TEKSTOVE 

- Advertisement -

Komentara
Loading...