Neaktivna deca: skrivena pretnja po zdravlje

0

Neaktivna deca: Roditeljima 21. veka sve je teže da ubede svoju decu da naprave aktivnu pauzu između mnogih aktivnosti, televizije i drugih tehnoloških sprava.

Ovo je doba tehnologije i interneta, i mnoga deca ovog uzrasta će radije ostati kod kuće i igrati igrice na računaru, gledati YouTube video zapise ili jednostavno ležati na kauču i gledati TV ceo dan.

Ovo je postalo briga većine roditelja koji brinu o negativnim efektima nedostatka vežbanja na zdravlje njihove dece.

Fizičke vežbe su važan aspekt života svakog deteta, jer u velikoj meri doprinose fizičkom i emocionalnom blagostanju deteta.

S obzirom na alarmantan nivo gojaznosti među decom u svetu, ali i u Srbiji Hrvatskoj BIH, zabeležen poslednjih decenija, deci se preporučuje najmanje 60 minuta fizičke aktivnosti dnevno kako bi im se omogućilo sagorevanje viška masti i smanjio rizik od gojaznosti. njihove tinejdžerske godine i kasnije prekomerne težine.

Osim što pomaže detetu da održi zdravu težinu, vežba takođe poboljšava snagu mozga deteta.

Mnoga istraživanja su pokazala da su deca koja se bave fizičkom aktivnošću sigurnija i bolje uče. Kao rezultat toga, oni imaju bolje rezultate u školi od dece koja su malo ili nimalo aktivna.

Fizički neaktivna deca su sklona raznim zdravstvenim komplikacijama kao što su visok krvni pritisak, gojaznost, dijabetes tipa 2, stres, poremećaji spavanja i depresija.

Kako podstaći svoju decu da više vežbaju?

Većina dece se ne bavi fizičkom aktivnošću jer su previše zauzeta gledanjem TV emisija, plaistation-a ili drugih kompjuterskih igrica da bi našli vremena da izađu napolje i vežbaju ili se čak igraju sa drugom decom.

Ovo objašnjava zašto roditelji traže načine da suzbiju zavisnost svoje dece od kompjuterskih igrica i podstaknu ih da vežbaju.

Postoji nekoliko načina da se deca podstaknu da budu fizički aktivna i da manje vremena provode buljeći u ekrane.

Neka deca ne žele da vežbaju jer ne uživaju u tome. Roditelji bi trebalo da učine vežbu zabavnom aktivnošću kako bi podstakli svoju decu da vole da to rade.

aktivna deca
FreePik

Deca uče primerom, a ako imaju roditelje koji se bave fizičkom aktivnošću, verovatno će razviti i interesovanje. Takođe je važno od malih nogu uvoditi decu u pokretne aktivnosti. Ovo će učiniti da izgledaju prirodno dok rastu.

Smanjenje broja sati koje dete može da provede gledajući TV ili igrajući kompjuterske igrice takođe će povećati njihovo interesovanje za fizičke aktivnosti.

Kada nema televizora ili telefona (igrice i slično), deca će prirodno poželeti da se kreću i da se bave fizičkim vežbama.

 

Roditelji takođe mogu pomoći tako što će stvoriti dovoljno prostora za igru dece kod kuće i omogućiti im da sami ili sa vršnjacima isprobaju različite vrste vežbi. Važno je da ih ne terate da rade određenu vežbu samo zato što vam se sviđa, pustite ih da izaberu.

Takođe nije obavezno da deca iscrpe prosečnih 60 minuta potrebnog dnevnog vežbanja odjednom; možete dozvoliti detetu da se odmori ako je umorno ili mu dozvoliti da to radi sopstvenim tempom kako mu to ne bi postao stresan zadatak.

deca i sport
FreePik

7 ideja za podsticanje fizičke aktivnosti na dnevnoj bazi

  • Podstičite redovnu igru na otvorenom: vodite dete u park, na igralište ili u šetnju prirodom. Ovo će ih ne samo podstaći da se kreću, već će ih i izložiti svežem vazduhu i suncu.
  • Iskoristite prednosti školskih resursa: Skoro sve škole imaju programe fizičkog vaspitanja, vannastavne sportske timove ili klubove kojima se vaše dete može pridružiti. Ako dete ima drugove iz razreda sa sobom, biće zabavnije.
  • Neka fizička aktivnost bude deo vaše svakodnevne rutine: uključite aktivnosti poput skakanja, trbušnjaka ili trčanja u mestu tokom reklamnih pauza dok gledate TV.
  • Budite aktivni kao porodica: bavite se sportom ili aktivnostima zajedno, kao što su biciklizam, plivanje ili planinarenje.
  • Iskoristite prednosti tehnologije: postoji mnogo interaktivnih fitnes aplikacija i video snimaka koji mogu da učine vežbanje zabavnim i zanimljivim za decu. Ako kod kuće imate gejming stanicu (Xbok, Nintendo, …) preuzmite igrice za učenje plesa.
  • Ograničite vreme ispred ekrana: Ohrabrite dete da pravi redovne pauze pred ekranom i umesto toga se bavi fizičkom aktivnošću.
  • Budite uzor: Deca često traže smernice i inspiraciju od svojih roditelja. Dobrim primerom i fizičkom aktivnošću možete podstaći i svoje dete da učini isto.

 

 

Foto FreePik FreePik FreePik
Komentara
Loading...
where can i buy ivermectin over the counter buy ivermectin online