Nega kože

0

Koža bebe je podložna zapaljenjima ,infekcijama i osipima.Pošto je ona najveći organ vaše bebe morate joj posvetiti posebnu pažnju.

nega-bebine -kože

Kupanje

Novorodjenče svakodnevno kupajte mlakom vodom (temperatura 37c kao i  temperatura tela) Bebu najpre pokvasite ,zatim nasapunjajte i lagano je kupajte. Kupanje se uvek obavlja od glavice prema dole.Bebu ispirajte istim redosledom.Pri tome obratite pažnju da koža na prevojima bude oprana.Kožu bebe dobro isperite,naročito na prevojima .Kožu osušite peškirom i to laganim tapkanjem a ne trljanjem.

Kada kožu dobro osušite onda je obavezno namažite sa kremom . Koža se ne maže cela samo guza.Ako je koža izuzetno suva konsultujte pedijatra.Koža mora da diše.Ona je nezreo organ koji polako sazreva,a stalno zamašćivanje to ne dozvoljava.Pošto ste bebu okupali i povili,proverite dali je potrebno da se seku noktići i očešljajte joj kosicu.

Temenjača

Ukoliko primetite temenjaču( masne žućkaste naslage )na glavi vaše bebe natopite taj deo glave nekim dečijim uljem.Ostavite ulje da odstoji tokom celog dana .Nakon večernjeg kupanjabebi dobro istrljajte glavicu peškirom. Ponavljajte postupak sve dok se temenjača ne povuče

- Oglasi -

Ojed

Ako se na guzi vaše bebe pojavi ojed savet je sledeći. Operite  bebinu guzu vodom i dečijim sapunom pri svakom presvlačenju. Kožu dobro osušite i premažite kremom za ojede.Budite strpljivi i ojed će za kratko vreme nestati.

Dečji ekcem (atopijski dermatitis) se javlja od drugog do petog meseca života, češće kod odojčadi koja su na veštačkoj ishrani. Radi se o hroničnoj, alergijskoj upali kože lica, naročito obraza, sa povremenim pogoršanjima. U najvećem broju slučajeva iščezava posle druge, treće  godine života, ali može da bude uvod u bronhijalnu astmu. Koža najpre zadeblja, postane grublja i na njoj se pojave crvenkaste, delimično slivene pege. Njih smenjuju plikovi koji popucaju i počinju da vlaže. Sasušivanjem nastaju kraste. Usled jakog svraba i češanja, česte su sekundarne infekcije. Kod lakših i umerenih formi se savetuje samo ublažavanje svraba takozvanim emolijensima, koji imaju umirujuće dejstvo i znatno smanjuju potrebu za hormonskim preparatima, čija su neželjena dejstva brojna. Danas je moguće nabaviti razne domaće, ali i uvozne  preparate namenjene lečenju dečjeg ekcema, koji ne sadrže hormone. Važne su i preventivne mere: najbolje bi bilo ustanoviti na šta je dete alergično (hrana, alergeni koji se udišu i sl.) i, po mogućstvu, otkloniti uzrok.  Detetu treba podseći nokte kako češanjem ne bi izazvalo dodatne komplikacije. Ponekad prija promena klime (na primer, boravak na moru).

 

I DA PONOVIMO trudnoca-deco1

I PORED REDOVNOG KUPANJA I PRANJA NA KOŽI NOVORODJENČETA MOGU DA SE JAVE TEMENJAČA I OJED .

NOVORODJENČE SE KUPA BEBI SAPUNOM ,A MAŽE KREMOM ZA BEBE I TO SAMO GUZA .

KAKO SAZREVA KOŽA BEBA SAMA NAMEĆE IZBOR KOZMETIKE 

- Advertisement -

Komentara
Loading...