Neka pravila uvodjenja nemlečne dohrane

0

Uvođenje nemlečne dohrane pre četvrtog meseca starosti bebe je NEPOTREBNO, a nakom šestog meseca NEOPHODNO.  Evo nekih pravila u vezi uvođenja čvrste hrane.

nemlecna -hrana

Svaka NOVA NAMIRNICA se uvodi pojedinačno na 3-4 dana, u početku malo, a potom se količina postepeno povećava do punog obroka. Nove namirnice se daju uvek u kasno prepodne, podne ili rano poslepodne kako bi se do večernjih sati ispratila detetova reakcija na ovu namirnicu..

Ukoliko se kod deteta neposredno nakon jela, ili nešto kasnije ALERGIJA NA HRANU, treba obustaviti davanje dotične namirnice i naknadno kontaktirati lekarsku službu.

 

- Oglasi -

HRANA se na početku daje specijalnim kašičicama za bebe, sa vrhom prekrivenim mekanim materijalom i sa dugačkom drškom. Nakon uvođenja čvrste hrane može se i mora započeti sa davanjem prokuvane VODE i to kašičicom, kasnije iz čaše.

Bebu NE HRANITI dok priča, plače, leži, hoda trči ili se igra. HRANITI bebu isključivo u sedećem položaju i to tako da uvek može da vidi lice osobe koja je hrani, a poželjno je da dete jede za stolom sa ostalim članovima porodice.

U prvoj godini detetovog života u njegovoj ishrani NE TREBA KORISTITI šećer i veštačke zaslađivače, med i proizvode od meda, čokoladu i slatkiše, belance, kikiriki (stapiće sa kikirikijem, smoki…), orahe, lešnike, bademe, plodove mora, semenke, kokice, čips, mineralnu vodu i gazirane napitke.

 

Više o ovome možete pronaći u knjizi Kuvarski dnevnik bebe Marte, priručniku o uvođenju čvrste hrane odojčadima u kome su dati saveti i recepti za prvih 100 dana uvođenja čvrste hrane odojčadima.

 

 

 

 

- Advertisement -

Komentara
Loading...