NEMOJTE DA VAM PROPADNU 20-E GODINE: Tada se stvaraju OVE ZDRAVE NAVIKE, a evo kako da se naterate

Nije nimalo lako, ali vaša budućnost će vam biti zahvalna.

profimedia-0121857052

Kada se probudite, šta prvo uradite? Da li je to hladan tuš, proveravanje pošte ili doručkujete nešto slatko, recimo krofne? Budite iskreni. Šta jedete za ručak? Da li ga sami spremate ili kupujete gotovu hranu? Da li imate običaj da posle posla odete u teretanu ili možda praktikujete jutarnje trčanje? Da li ste uopšte fizički aktivni?

Većina izbora koje pravimo svakog dana mogu se definisati kao rezultat dobro osmišljenog planiranja i odlučivanja, ali zapravo nisu. To su samo navike. Navika je na primer kako provodite večeri tokom nedelje, šta jedete i kada jedete, koliko često vežbate tokom nedelje, koliko se često družite sa prijateljima i porodicom – sve to formira naš način života i, ako navike nisu dobre i zdrave, ostavlja užasne posledice po naš organizam.

Ovo se posebno odnosi na 20-godišnjake, jer u tom životnom dobu čovek i treba da formira navike, ali dobre. Obrasci ponašanja uticaće na naše zdravlje, produktivnost, finanijsku sigurnost, ali i na sreću decenijama kasnije.

zena-razmislja-kockica
U poslednjih 10 godina, (neuro)psihijatri su radili na tumačenju principa formiranja i iskorenjivanja navika. Čoveku je potrebno 21 dan ponavljanja neke radnje, da mu ona postane navika, a za odvikavanje od iste potrebne su čak i godine. Kako bismo iskorenili loše navike, prvo moramo sami sebi definisati signale i nagrade.

Godine 2002. istraživači jednog meksičkog univerziteta proučavali su 266 ljudi od kojih je trećina radila najmanje tri puta nedeljno. Naučnici su ustanovili da su mnogi od njih počeli da trče, mršave, ili zato što su odjednom izdvojili slobodno vreme ili su jednostavno želeli da se suoče sa problemima i stresom. Razlog zašto su oni nastavili sa vežbanjem jeste što im je to postala navika, koja nije nestala sa dobijanje posla.

Ako želite da idete na jutrnje trčanje, a ne znate kako da se naterate, uvek na prvo mesto stavite nagradu. Neka to bude vaša omiljena čokoladica. Šta je ono što ćete dobiti jutarnjim trčanjem, i postanite svesni svoje nagrade. To je svakako skidanje kilograma i sala, jačanje mišića, što na kraju rezultira dobrom zdravlju. Morate da istrenirate svoj mozak da očekuje ove stvari i neće biti teško uvrstiti ovu naviku u more drugih. Kada iz dana u dan ovu naviku budete primenjivali, a ujedno znajući da ćete se kasnije počastiti svojom omiljenom čokoladicom, vremenom ćete zaboraviti na nagradu. I samo ćete trčati.

Probajte, ništa nećete izgubiti. A ako uspete da pregurate 21 dan, već ste stvorili naviku.

Srodni članci:

SD

Komentara
Loading...