Nemojte ponovno zagrevati hranu za bebu – evo zašto!

0

 Zagrevati hranu? Trudnice i deca su najosetljiviji na negativne promene u hrani zbog ponovnog zagrevanja.

 

Pročitajte koje namirnice je najbolje konzumirati samo sveže pripremljene.

Najbolje je jesti sveže pripremljene obroke, ali nekad zbog brzog načina života to nije moguće.

Kuvanje obroka za sledeći dan ili čak narednih nekoliko dana je današnja realnost, a podgrevanje hrane je način života.

Bez obzira na praktičnost, postoje namirnice koje je najbolje konzumirati samo sveže pripremljene, jer ponovno zagrevanje može ozbiljno naškoditi zdravlju, piše na missGastro.

 

Šargarepa i spanać

Povrće poput šargarepe i posebno spanaća sadrži nitrate, koji sami po sebi nisu štetni, ali se prilikom ponovnog zagrevanja putem niza reakcija pretvaraju u krajnji proizvod: nitrozamine, koji imaju kancerogeno dejstvo.

Isto važi za blitvu, rotkvu i cveklu, zato se jela od ovih sastojaka preporučuje pripremati sveže i u količini koja je dovoljna za jedan obrok.

Mališani su posebno osetljivi na ove negativne promene u hrani, stoga im se ne preporučuje ponovno zagrevanje supe ili čorbe sa šargarepom.

Kada zagrevate supu ili čorbu, izvadite povrće i zagrevajte samo tečnost.

pirinać
FreePik

Pečurke su izuzetno osetljiva namirnica

Proteini koje sadrže lako se unište, posebno pod uticajem enzima i mikroorganizama.

- Oglasi -

Ako pečurke nisu dobro očišćene i ako ih nakon termičke obrade ne stavite brzo u frižider, mogu se pokvariti, zbog čega nije preporučljivo da ih ponovo zagrevate.

Međutim, ako ste koristili sveže pečurke pri pripremi jela, dobro ste ih očistili i nakon pripreme ste ih stavili u frižider na najviše 24 sata, možete ih ponovo zagrejati na temperaturi od oko 70 stepeni Celzijusa.

 

Pileće meso je bogato proteinima, ali ponovno zagrevanje uzrokuje promenu sastava proteina, što možemo primetiti po kvalitetu (ukus je lošiji). Hrana bogata proteinima može izazvati probavne probleme prilikom ponovnog zagrevanja, jer se proteini denaturiraju tokom kuvanja. Hladne ostatke piletine možemo koristiti u salatama ili sendvičima.

Spanać je veoma hranljiv, ali se trebamo izbegavati ponovno zagrevanje. Ne smemo ga ponovo zagrejati, jer sadrži puno nitrata koji se prilikom ponovnog zagrevanja pretvaraju u kancerogene nitrite.

Cvekla je takođe bogata nitratima i kao i spanać, ne smemo je zagrevati. Bolje je da je jedemo hladnu.

Pirinać je najčešći ostatak u našoj kuhinji i često je ponovno zagrevana hrana. Najbolje je izbegavati ponovno zagrevanje u mikrotalasnoj pećnici. Neiskuvan pirinać sadrži spore bakterija i ponovno zagrevanje ovih bakterija neće ih uništiti, što može biti otrovno i izazvati povraćanje i dijareju.

Jaja – treba je izbegavati ponovno zagrevanje kuvanih ili umućenih jaja. Proteini u jajima se zapravo unište kada su ponovo izloženi toploti.

 

Evo još nekoliko saveta:

Hranu treba podgrevati samo jednom, jer višestruko podgrevanje povećava rizik od razmnožavanja bakterija i potencijalne infekcije ili trovanja.

Zagrejmo samo onoliko hrane koliko planiramo da pojedemo! Kada nismo sigurni u sigurnost hrane, bolje je da je bacimo nego da rizikujemo bolest.

Preporučljivo je da u mikrotalasnoj pećnici odjednom zagrejemo samo jednu vrstu hrane.

Skuvana hrana treba da bude pravilno ohlađena i čuvana.

Kada je zagrevamo, temperatura mora biti dovoljno visoka, a tokom pripreme jela mora se voditi računa o higijeni.

Foto FreePik FreePik

- Advertisement -

Komentara
Loading...