Nemojte presecati odmah pupčanu vrpcu- to pozitivno deluje na bebin razvoj

Kad se beba rodi najbolje je sačekati 2-3 minuta pa tek onda preseći pupčanu vrpcu. To pozitivno deluje na bebin razvoj. To su najnovija istraživanja objavljena u JAMA Pedijatriji. Ovo istaživanje koje se javno pojavilo na sajtu 26. maja, je prvo istraživanje ove vrste.

11796419_874479009286163_4226230633757155889_n

Poceli su da vrse istrazivanja na 382 bebe sa visokim rizikom opasnosti u svedskoj gradskoj bolnici od aprila 2008 do maja 2010. Nekim bebaba su odmah presekli pupcanu vrpcu, a nekima su sacekali 3 minuta pa tek onda presekli. A onda, posle 4 godine , od njih, 263 dece je testirano u razlicitim poljima: motorne vestine, test inteligencije, logicko resavanje problema, komunikacija i ponasanje. A onda je doktorka Ola Andersson izjavila: ” Po nasem istrazivanju, psiholozi su obavili razne testove i dosli do rezultata da je inteligencija kod dece priblizno ista, ali oni kod kojih je pupcana vrpca presecena 3 minuta nakon rodjenja, imala su bolje motorne vestine i tenedencije ka boljim socijalnim vestinama.”

Ukoliko se pupcana vrpca ne presece odmah, novorodjence prima jos krvi iz placente sto povecava nivo gvozdja i pomaze u razvoju mozga.

Doktorka je takodje dodala:” Ukoliko sacekao jos 3 minuita pa onda presecemo vrpcu, dete ce primiti vise od pola solje krvi koja sadrzi dosta gvozdja i to ce spreciti da dete ikada ima manjak gvozdja, koji je jako bitan u toku razvoja.”

U toku istrazivanja, u obzir je uzet i pol dece. Devojcice i nisu pokazivale znacajne razlike ali kod decaka se bas primecivala razlika izmedju ovde dve grupe, posebno u motornim vestinama.

“Decaci imaju najvise koristi od ovog odlaganja presecanja pupcane vrpce. Mi verujemo da je to zbog toga sto su decaci skloniji da imaju manjak gvozdja i da njima bas znaci da dobiju jos tih nekoliko grama krvi bogatih gvozdjem”. rekla je doktorka Andersson.

Manjak gvozdja je cest problem kod dece. Izmedju 5 i 25% predskolske dece u visoko razvijenim zemljama, i vise od 100% dece u nisko razvijenim zemljama imaju problem sa gvozdjem. I ova tako jednostavna ideja o odlaganju presecanja vrpce je zaista nesto novo i jako korisno

 

Komentara
Loading...