Neobične želje trudnih žena

0

Trudničke želje se pojavljuju najčešće tek nakon od 12 do 14 nedelje trudnoće, odnosno kada se mučnine smire. Svega 10% trudnica oseća neopisivu želju za voćem i povrćem a najčešće se ipak radi o želji za brzom hranom i slatkišima.

Želja za slanom i masnijom hranom najčešće se javlja više u drugom i trećem trimestru nego u prvom. Razlogom tome je povećanje volumena krvi u trudnoći, pa ujedno i veća potreba za slanijom hranom.

Početkom trudnoće trudnicama najčešće odgovara kiselija hrana, tako da konzumiranje kiselog kupusa, kiselih krastavaca nisu mit, nego zaista predmet uživanja mnogih trudnica.

29 stvari koje bi samo trudnica razumela

Iako se ne može sa sigurnošću utvrditi koji je tačan razlog trudničkih želja, najčešće objašnjenje je kako u telu trudnice nedostaje neki od nutrijenata, pa telo tako traži ono što mu nedostaje.

- Oglasi -

Tako bi želja za masnom i kaloričnom hranom mogla biti signal da vam nedostaje proteina, kisele namirnice mogu ukazivati na nedostatak natrijuma, a želja za slatkim, najčešće sladoledom može ukazivati na nedostatak kalcijuma i masnoća.

Takođe, divljanje hormona u trudnoći menja dosadašnju percepciju ukusa i mirisa pojedine namirnice, tako da nije ništa čudno ako neke namirnice koje ste konzumirale pre trudnoće sada nećete moći ni da omirišete.

Naravno, trudnici treba i udovoljavati, pa se u skladu sa tim ne morate suzdržavati od ispunjavanja vaših trudničkih želja za hranom, ali budite umereni. Više manjih obroka, dovoljno voća i povrća neka budu vaša svakodnevica. Poznato je kako namirnice za kojima trudnice najčešće žude sadrže mnogo masti, soli, šećera i naravno, kalorija, a prekomerna telesna težina može dovesti do gestacijskog dijabetesa, preeklampsije i mnogih drugih tegoba. Sve to je dovoljan razlog za umerenost u nezdravoj hrani i piću.

Kada vas uhvati neopisiva želja za pojedinom hranom, pokušajte zavarati sami sebe nekom od sledećih zdravih zamena.

Ceđeni voćni sokovi, jogurt u koje ste sami dodali voće i malo meda, sve vrste voća i povrća, kokice umesto čipsa samo su neki od predloga kako možete pokušati zavarati sopstveno nepce.

izvor.TRUDNOĆA.HR, T.K.

Ova hrana je strogo zabranjena u trudnoći a evo i zbog čega !

- Advertisement -

Komentara
Loading...