Neprospavana noć: Kako se izboriti sa hroničnim umorom

0

Svakog jutra se osećate kao da vas je pregazio brzi voz? Beba se opet budila na svakih pola sata i zaspala je tek pred zoru? Dobro došli u klub nenaspavanih i hronično umornih majki! O tome verovatno niste razmišljali kao o problemu koji može da izazove zdravstvene tegobe, ali trebalo bi da znate da manjak sna negativno utiče na fizičko, ali i na mentalno zdravlje svakog čoveka. Tokom sna u krvotok se izlučuju dragoceni hormoni koji pozitivno utiču na psihičko stanje, pa ukoliko mama ne spava dovoljno, to će se negativno odraziti na njeno raspoloženje i moć rasuđivanja.

Odraslom čoveku potrebno je od sedam do osam časova sna da bi se njegovo telo i mozak odmorili i regenerisali. Međutim, regeneracija moždanih ćelija odvija se najintenzivnije u prva četiri sata sna.

Evo i zašto: svake noći dok spavamo prolazimo kroz faze lakog i dubokog sna. Međutim, samo je faza dubokog sna značajna za revitalizaciju mozga, dok se ostali organi i mišići odmaraju i tokom faze lakog sna. Prema tome, ukoliko sastavite četiri sata neprekidnog (i neometanog) sna, vaš mozak neće trpeti štetne posledice.
Ali, kako to da učinite kada se novorođenče hrani na svaka tri sata, ako ne i češće?

USVOJTE NOVU ŠEMU!

Novorođenče u proseku spava od 16 do 19 sati dnevno. Nažalost, ono to čini “na rate”, a ne “u komadu”. Bebin želudac je u tom uzrastu toliko mali da u njega stane jedva 50 ml mleka, količina koja će zadovoljiti njenu glad dva do tri sata. Posle toga će se isprazniti, pa će beba plačem zahtevati da joj ga ponovo napunite – sve do uzrasta od otprilike tri meseca, kada će u njen želučić stati trostruko više mleka.

Do tada, ne očekujte da će vaša beba odspavati više od šest sati “u komadu”. Znači, predstoje vam besane noći i “starenje” mozga… Ali, da li mora tako da bude? Ne mora.

STRATEGIJE ZA “PREŽIVLJAVANJE”

Pre svega, morate da shvatite da je to samo faza u vašem životu koja će proći (mada se vama ne čini tako). A svake noći kada ustanete u gluvo doba da nahranite bebu, setite ste da ste jedna od nekoliko miliona mama širom sveta koje to isto čine. Zato – ne očajavajte, već preduzmite nešto da pomognete sebi.

Dakle, kako da se “izborite” za tri-četiri sata neprekidnog sna koji će vam obezbediti oporavak moždanih ćelija?

Spavajte preko dana onda kada vaša beba spava duže od tri sata (znaćete to već nakon nekoliko dana);
Vikendom, kada vaš suprug ne mora da ustane rano zbog posla, neka on bude dežurni “hranilac bebe”, a vi se naspavajte. I to u odvojenoj sobi! Ako dojite, pumpicom izmuzite mleka za dva-tri obroka, napunite flašice, stavite ih u frižider i pustite tatu da ih zagreje i nahrani svog bebana.
Zamolite majku, sestru ili blisku prijateljicu da tokom nedelje obave neke kućne poslove umesto vas da biste vi mogli da se naspavate. Pritom mislimo na one koji ne mogu da čekaju (pranje veša, peglanje, kuvanje i sl.). Ostali poslovi, poput usisavanja, brisanja prašine, pranja prozora… mogu da čekaju. Verujte, ništa strašno se neće dogoditi i Zemlja će nastaviti da se vrti oko svoje ose.

Autor: Life Content -mamaibeba.com

PROČITAJTE I OVE TEKSTOVE

Komentara
Loading...