Nevakcinisana deca će moći u vrtić, ali samo ako se ispuni jedan USLOV

0

Vakcinacija je obavezna

Od sada će se potvrde za upis dece u predškolske ustanove izdavati uz napomenu ako dete nije vakcinisano.

To je rekla vršiteljka dužnosti direktora Institutа zа jаvno zdrаvlje Srbije „Dr Milаn Jovаnović Bаtut“ Vericа Jovаnović i apelovala na roditelje da vakcinišu svoju decu.

– Apelujem na roditelje da obave imunizaciju svoje dece jer to je put u sigurnost i prava odluka – kazala je Verica Jovanović na skupu „Mikrobiološkа dijаgnostikа u nаdzoru nаd zаrаznim bolestimа u Srbiji – izаzovi 21. vekа“ u Beogradu.

Upitana da li predškolska ustanova ima pravo da odbije dete koje je došlo s potvrdom da nije vakcinisano, Jovanovićeva je kazala da svaka zdravstvena i prosvetna ustanova ima jednu misiju, a to je da decu treba vakcinisati, a kada dete napuni 14 godina, onda ponovo.

- Oglasi -

– Vakcina protiv morbila nam je potrebna, jer je to u interesu svih građaja Srbije – istakla je Jovanovićeva.

Držаvni sekretаr Ministаrstva zdrаvljа Ferenc Vicko kazao je da je u Srbiji stvoren zdravstveni sistem koji će onemogućiti da roditelji izbegnu vakcinaciju i dodao da je jasna zakonska regulativa, a to je da je vakcinacija obavezna.

Zakonska regulativa je jasna i vakcinacija je obavezna, imamo 11 vakcina koje spadaju u kalendar obavezne vakcinacije, a imamo i sistem koji onemogućuje da roditelji izbegnu vakcinaciju, sem kad se radi o medicinski opravdanim indikacijama – rekao je Vicko.

Dodao je da se sa morbilama „digla prašina“ i da to ne treba da se dešava.

– Neke bolesti smo zaboravili, ne jer ih nema, nego jer imamo efikasno sredstvo u borbu protiv njih. Obuhvat vakcinacije mora biti na adekvatnom nivou jer ako ga nema, onda izlažemo opasnosti i one koji iz medicinskih razloga ne mogu da prime tu vakcinu, i onda lako dolazi do epidemije i do neželjenih ishoda – rekao je Vicko.

izvor.SD

- Advertisement -

Komentara
Loading...