Neverovatne činjenice o majčinom mleku

0

Svi znamo da se ništa ne može uporediti sa majčinim mlekom i njegovim dobrobitima. Uvek je bilo i uvek će biti najbolja prehrana za Vaše dete. Naučnici ga predano proučavaju i stalno pronalaze nove neverovatne pojedinosti. Stoga proučite sve činjenice i videćete zašto je majčino mleko tako posebno.

 

Vi ga krojite za Vaše dete… Ne postoji loše majčino mleko, mada je mleko svake žene drugačijeg sastava. Svaka majka stvara svoje jedinstveno mleko. Njena ishrana delom utiče na količinu prehrambenih sastojaka poput vitamina A, D, B-kompleksa, joda, esencijalnih masnih kiselina i dugolančanih polinezasićenih masnih kiselina, poput DHA.

…i ono se prilagođava Vašoj bebi. Majčino mleko nije obrok nepromenjivog sastava. Menja se tokom meseci dojenja pa čak i tokom jednog podoja, u zavisnosti od klimatskih uslova, pola Vašeg deteta i njegovih potreba.

…menja se tokom perioda laktacije. Najvažnije su promene u prvim nedeljama nakon porođaja, kad se mleko sastavom prilagođava potrebama odojčeta koje brzo raste.

Kolostrum (prvih 5 dana nakon porođaja) je posebna žuta tečnost koju mlečna žlezda stvara u malim količinama pre pravog nadolaženja mleka. Sadrži malo masti i puno proteina kako bi
pomoglo bebi da brže raste. Puno je imunoloških faktora, pa se naziva i imunološko mleko.

Prelazno mleko (6 do 14 dana nakon porođaja) je, kako to ukazuje i samo ime, mleko u prelaznom razdoblju prema zrelom mleku. Njegov sastav vremenom postaje sve sličniji zrelom mleku i povećava se njegova količina.

Zrelo mleko (oko dve nedelje nakon porođaja) sadrži gotovo dvostruko manju količinu proteina nego kolostrum, i više masti.

Sastav proteina Vašeg mleka se menja od prvog dana na dalje, prateći na taj način bebine potrebe tokom rasta. Kako dete raste sporije tokom prvog meseca života, tako opada i količina proteina u majčinom mleku.

…menja se tokom jednog dojenja. Na početku dojenja prvo je mleko vodenasto kako bi beba utolila žeđ. Tokom dojenja, postupno raste sadržaj masti i energije, koji doseže svoj vrhunac na kraju dojenja, kako bi se zadovoljila glad.

…menja se u zavisnosti od klimatskih uslova. Majčino se mleko prilagođava klimi: po vrućem vremenu majke stvaraju nešto više prvog, vodenijeg mleka da bebama ne bi zafalilo tečnosti. Pa to je zakon!

Glavne zdravstvene prednosti majčinog mleka

Vaše mleko opskrbljuje Vašu bebu svime što je potrebno da ona raste i razvija se normalno. To nije sve! I više od toga! Takođe pomaže u razvoju bebinog imunološkog sistema, štiti od bolesti i pruža potporu zdravom rastu.

  • pomaže Vašem detetu da izgradi svoj imunološki sistem

Nekoliko takozvanih „bifidogenih faktora“ poput dobrih bakterija, oligosaharida, visokog sadržaja surutke i laktoze povoljno utiče na nastajanje zdrave crevne mikroflore, važne za razvoj zdravog imunološkog sistema.

- Oglasi -

  • učvršćuje bebinu imunološku zaštitu

Različiti imunološki faktori iz majčinog mleka dopunjuju detetov imunološki sistem i poboljšavaju zaštitu od bolesti. Antitela iz mleka mogu štititi odojčad od velikog broja bakterija.

  • štiti zdravlje na duge staze

U zemljama u razvoju, dojenje može biti pitanje života ili smrti, a kod naroda koji su više razvijeni, bebe koje doje su zdravije od onih koje nisu dojile:

– Manji rizik od infekcija probavnog sistema, akutnih upala uha i ozbiljnih infekcija donjih disajnih puteva

– Manji rizik za astmu i atopijski dermatitis kod odojčadi koji su nasledno skloni tim bolestima

– Manji rizik od prekomerne težine i/ili debljine tokom detinjstva i mladosti

– Manji rizik od dijabetesa

– Bolji kognitivni razvoj

 

Razvijanje ukusa kod bebe

Zadnje, ali ništa manje važno, dojenje može pomoći u razvoju čula ukusa Vaše bebe. Ono šta Vi jedete daje ukus Vašem mleku. Stoga je majčino mleko prirodan deo nežnog učenja ukusa – onog koje je započelo u 12. nedelji trudnoće. Vaše mleko nije toliko blago koliko mislite! Ima široku paletu ukusa dobijenih iz hrane, začina i pića koje unosite ili udišete. I, za razliku od mlečnih formula, pruža Vašoj bebi bogati i složeni, potpuni doživljaj čula.

Uz prehranu Vašim mlekom beba će se lakše odupreti zavisnosti od slatkih ukusa tokom razdoblja dohrane. Stoga, što je bogatija Vaša ishrana voćem i povrćem, to će ih lakše Vaša beba prihvatiti i zavoleti kasnije u životu.

Zahvaljujući svim ovim zapanjujućim činjenicama nije čudno što majčino mleko jeste i uvek će biti „zlatni standard“ prehrane odojčadi. Jednostavno je neverovatno!

Uspete li dojiti i održati zdravu, uravnoteženu ishranu, Vaša beba će uživati u Vašem mleku kao jedinoj hrani tokom prvih 6 meseci života. Biće to najbolja hrana, najboljeg sastava primerenog bebinim potrebama u rastu i razvoju. Nakon 6 meseci, moraćete uz dojenje dati i drugu, čvrstu hranu koja je potrebna kako bi se i ubuduće zadovoljile sve bebine prehrambene i razvojne potrebe.

izvor:nestle.rs

Foto pexels

- Advertisement -

Komentara
Loading...