Nicanje zubića: 12 istina i zabluda sve ovo treba da znate !!

0

Šta je od svega toga istina, a šta zabluda?

1. Ogrlica od ćilibara ima delovotaran uticaj prilikom izbijanja zubića – TAČNO

Pozitivno dejstvo prirodnog ćilibara na ublažavanje bolova tokom izbijanja zubića naučno je dokazano. Međutim, treba se čuvati bezvrednih kopija pošto ćete samo baciti novac, a bebi nećete pomoći. Kao rešenje problema, u obzir dolaze samo ogrilice izrađene od prirodnog baltičkog ćilibara, koje su napravljene tako da njihovo nošenje bude potpuno bezbedno (dužina ogrlice mora biti prilagođena, kopča sigurna…) da ne bi došlo do davljenja ili gutanja perlica.

2. Homeopatski lekovi ublažavaju bolove – TAČNO

Kao prvo, u homeopatiji postoje kompleksni preparati za ublažavanje bolova, kao što su osanit kuglice ili escationa kapi. Takođe postoje i lekovi koji se koriste samo u slučaju određenih simptoma. Stoga, ako roditelji pažljivo posmatraju dete, mogu i sami da procene koji je lek najbolji za njega. U svakom slučaju, potrebno je da lekaru-homeopati detaljno opišete tegobe koje dete ima, na osnovu čega će on moći da vam propiše odgovarajući preparat.

3. Masaža desni ima čudotvorno dejstvo – TAČNO

Ako čistim prstom izmasirate bebine desni na mestu gde joj izbijaju zubi, to će joj veoma prijati. Bol u desnima biće znatno manji. Za masažu takođe možete koristiti specijalne bebi-četkice.

4. Sa negom zuba treba započeti tek kada bebi izniknu svi zubići – NETAČNO

Nakon unošenja hrane i napitaka na zubima se stvaraju naslage. Stoga, čim izbije samo jedan zub – makar i samo dve trećine tog zuba, roditelji treba da započnu sa redovnom negom: dva puta dnevno čistite zubiće četkicom i običnom vodom. Tek posle prvog rođendana koristite dečju pastu za zube.

5. Karijes je prelazan, pa ga roditelji mogu preneti na bebu – TAČNO

Mališani prilikom rođenja nemaju štetne bakterije u ustima i one tamo dospevaju tek kada bebu poljube mama i tata ili kada neki od roditelja poliže kašičicu ili dudu, pa je stavi u bebina usta. Kada bebi izbije prvi zubić, karijes se lako može razviti. Najugroženiji su zubići koji su tek izbili, jer je zubna gleđ još uvek meka i nije dovoljno otporna.

6. Čaj od kamilice ublažava bolove prilikom izbijanja zubića – TAČNO

Kamilica se koristi za ublažavanje upaljenih i natečenih desni. Mališanu možete dati da pije nezaslađeni čaj od kamilice ili pak rashlađeni čaj utrljate na natečena mesta i izmasirajte ih.

- Oglasi -

7. Izbijanje zubića nije bolno. Dete je kenjkavo iz drugih razloga – NETAČNO

Da se ne lažemo, izbijanje zubića jeste bolan proces. Desni su iziritirane usled pritiska koji izaziva izbijanje zuba. Kao i kod svake druge povrede, i u ovom slučaju deluju odbrambene ćelije. Pojačana je cirkulacija krvi u desnima, te krv pritiska nerve u tkivima oko zuba. Upravo to izaziva bol.

8. Postoje specijalni delotvorni preparati za ublažavanje bolova – TAČNO

U apotekama se mogu kupiti kapi i gelovi, koji efikasno smiruju iziritirane desni. Neki id njih, međutim, sadrže alkohol, pa treba biti veoma oprezan pri izboru preparata. Najbolje je da se o izboru proizvoda posavetujete sa pedijatrom ili apotekarom.

9. U periodu izbijanja zubića, bebi treba dati nešto da glođe i grize – TAČNO

Ako beba žvaće nešto hlado i tvrdo, bolovi će biti značajno manji. Idealno bi bilo da joj date rashlađenu, ali ne zaleđenu glodalicu. Takođe, može biti od pomoći i peškir natopljen u hladnu vodu i dobro isceđen. Mališanu će prijati da gricka i koru hleba, komadiće jabuke, šargarepe, kelerabe ili rashlađenog krastavca. Ipak, dete ne smete nikada ostaviti bez nadzora, jer se može udaviti. Mnoga deca rado glođu metalnu kašiku, ali se njome mogu povrediti. Blagotvorno može delovati i koren ljubičice, koji se kupuje u apoteci. On sadrži eterična ulja i materije koje deluju protivupalno. Naravno, nakon svake upotrebe, ova sredstva treba oprati toplom vodom.

10. Izbijanje zubića ne prouzrokuje povišenu temperaturu i dijareju – TAČNO/ NETAČNO

Čak i ako mnogi pedijatri tvrde da povezanost ne postoji: mnoga deca su zaista bolešljiva kada im izbijaju zubići, te postaju kenjkava i nervozna. A za to postoje sasvim opravdani razlozi: mališanima je u tom periodu pojačano lučenje pljuvačke, zbog čega oni često stavljaju ručice u usta. Na taj način u organizam dospevaju bakterije, koje stižu u grlo, nos, bronhije i creva. Ove infekcije zatim izazivaju povišenu telesnu temperaturu, dijareju i opštu slabost organizma. Osim toga, izbijanje zubića slabi imunitet bebe, zbog čega je ona podložno infekcijama. Dakle, zubići nisu direktni, već indirektni “krivci” za nastanak ovih pratećih pojava. Naravno, uvek postoji mogućnost da se radi o nečemu ozbiljnijem, pa se stoga, ukoliko beba ima povišenu temperaturu ili dijareju, obratite za pomoć pedijatru.

11. Kada joj izbijaju zubi, beba ima slab apetit – TAČNO

Žvakanje može biti bolno i zbog toga beba automatski odbija da jede. Međutim, to se može pretvoriti u začarani krug. Jer ako dete nije sito, neće plakati samo zato što je nešto boli, već i zato što je gladno. U ovoj fazi detetu je najbolje dati hladne namirnice, poput jogurta. Veoma je važno i da mu dajete što više tečnosti. Ako dete ne želi ni da jede ni da pije, roditelji treba da koriste gel ili kapi za ublažavanje bolova prilikom izbijanja zuba.

12. Rumenilo obraza nema veze sa izbijanjem zubića – NETAČNO

Bebe imaju rumene obraze upravo kada im izbijaju zubići. To je zapravo u vezi sa pojačanom cirkulacijom krvi usled izbijanja zuba. Organizam proizvodi više krvi, koju šalje u oblast vilice, usta i obraza, što se manifestuje i rumenim obrazima.

Autor: Life Content

PROČITAJTE I OVE TEKSTOVE 

- Advertisement -

Komentara
Loading...