NIKAKO ! Šta nikada ne pitati trudnice

0

Ne kaže „drugo stanje“ uzalud – žene su za vreme trudnoće potpuno pod uticajem hormona i izmenjenog stanja svesti i nikad se ne zna kako će reagovati (iz ličnog iskustva).

S tim u vezi, treba znati i šta ih(nam) nikada ne pitati trudnice, ako ne želite da vidite i ne tako prijatno lice trudnoće.

1 .A je l planirano?

Zar je to bitno, na kraju krajeva? Osim što je neumesno, ovo pitanje je potpuno nepotrebno jer da ga nije/nisu želeli, trudnoća se ne bi ni nastavila, niti biste vi o njoj bili obavešteni, zar ne? Ako na vest o nečijoj trudnoći nemate šta pametno da kažete, bolje je ćutati.

2 .Hoćeš li ga zadržati?

O, da – ovo pitanje je itekako stvarno – lično mi je postavljeno od strane jednog lekara ginekologa(?!). Pitanje je ne samo neumesno, već bezobrazno, uvredljivo i potpuno bezobzirno. Nebitno da li ste lekar, prijatelj, rodbina, roditelj – ako vam trudnica već saopštava ovakvu vest – primerenije je čestitati nego na ovako loš način zadirati u privatnost. A da ne naglašavam kako je možete razljutiti ili potresti, što svakako nije u redu.

3 .Jesi li sigurna da nisu blizanci?

- Oglasi -

Trudnoća ženi pored psihičkih, donosi i itekako vidljive fizičke promene, na koje je veoma osetljiva. I, bez obzira na činjenicu da u sebi nosi još jedan život i da je sva ta kilaža prolazna, trudnice ne vole da im se na nju skreće pažnja, naročito ne na takav način. Osim što je neprilično, može biti i uvredljivo ili je povrediti jer – možda je bila blizanačka trudnoća na početku, pa je nešto pošlo naopako i ostade jedna beba. Imajte takta.

4 .Mogu li da pipnem stomak?

Ako niste u srodstvu ili dobri prijatelji, ovo pitanje definitivno preskočite jer većina trudnica ne želi da joj se iko oko stomaka petlja, osim ako sama ne ponudi. Bolje je pohvalite kako dobro izgleda i ima sladak stomak i suzdržite se od pipanja.

5. A je l devojčica ili dečak?

Ovo je jedno od onih pitanja koje je u meni izazivalo nelagodu jer – ako već sama nisam rekla, zašto misle da ću im reći ako me pitaju? Kao mama dva dečaka i treće bebe na putu, iritiraju me ovakva pitanja, utoliko više što uz njih obavezno ide i mišljenje tipa „Pa, baš bi bilo lepo da je sad devojčica, imaš već dečake“ i slično. Uživajte (ako možete) u trudnoći zajedno sa njom i jednako se radujte, ma kog da je pola beba.

6. Jeste li odabrali ime?

Ovo pitanje je u rangu prethodnog. Odabir imena definitivno može biti iscrpljujuć i frustrirajući, utoliko više što su sva dobra umnogome i veoma česta, pa onda uzevši u obzir eventualne razmirice i neslaganja između samih roditelja..Čak i kad odabere ime, trudnica retko kad ima želju da ga kaže pre nego što se beba rodi, iz više razloga: sujeverje, ne želi da ga podleže tuđem sudu (možda i osudi), iz straha da ga neko drugi ne upotrebi pre nje i slično. Umesto toga, bolje je pitati da li se zabavlja birajući ime, lakše će joj biti.

Kakva su vaša iskustva i jeste li imale neka pitanja koja su vas dovodila do ludila?

Foto pixabay

- Advertisement -

Komentara
Loading...