Niko mi nije rekao da na ove stvari obratim pažnju kod odvikavanja deteta od pelena

0

Sigurno ste čitale različite tekstove na ovu temu, kao i čule mnogo saveta i iskustava iz okoline.

Pitate se šta sad ja novo i drugačije mogu da vam ponudim, a što još do sada niste čule?

Sa vama ću podeliti svoje izazove i „greške“ kojih sam postala svesna kod odvikavanja mlađeg deteta od pelena, kao i načine kako sam se izborila sa tim izazovima i „greškama“. Piše mama Manuela Kamikovski .

Upoređivanje mlađeg sa starijim detetom

Imala sam ideju da ću u sličnom starosnom uzrastu i mlađe dete odvići od pelena, kao i da će proces ići slično kao sa starijim.

Za novopečene mame : Kako promeniti pelene bebironu

Da, prirodno je da počneš sa onim što ti je poznato, onako kako si radila sa starijim detetom, a rezultat može biti ovakav – upišano dete deset sekundi posle ustajanja sa prazne noše (tute ili kako vi to zovete ? ).

A evo u čemu je „caka“ koju često zaboravimo: Nisu sva deca ista, tako da ni odvikavanje od pelena neće ići na isti način. Trikovi kod jednog, ne moraju da „pale“ i kod drugog deteta (a retko koja upale). Zato posmatraj dete i uoči šta je to što tvom detetu prija.

Moja frustriranost

I pošto to nije išlo onako kako sam zamislila, osećala sam se frustrirano, pa čak i ljuto što nije onako kako sam ja zamislila.

Ono što mi je dodatno smetalo u tim trenucima jeste saznanje da mi to nerviranje ništa korisno ne donosi (ako ne računamo dodatno napeto i razdraženo dete).

SAZNAJEMO : KOLIKO PELENA MOŽE DA POTROŠI JEDAN MALI BEBAC 🙂

Sećam se trenutka kada sam shvatila i odlučila da nešto treba da menjam.

(Napomena: dalji deo ovog pasusa nije za one sa slabijim stomakom ili koji jedu dok čitaju. Posle nemojte da mi kažete da vas nisam upozorila! ?). Već nekoliko dana bezuspešnog odvikavanja od pelena i mog (skoro) ispražnjenog rezervoara strpljenja i tolerancije, kupam izmazano dete od „minulog“ rada. Pa ručno perem odeću, pa nošu, obuću i na kraju ono što je na meni ostalo. I počnem da se smejem, onako od muke: „Nije dete krivo, ono tek uči“. To sam sebi ponavljala.

I ponavljala.

I ponavljala.

I nije mi pomoglo.

- Oglasi -

A evo šta jeste: Šta dobijam nerviranjem zbog upišane odeće?

Kada sam shvatila da mi ama baš ništa ne pomaže u učvršćivanju te nove navike kod deteta, a pride nam i kvari odnos, desio se kao neki klik u glavi (ili ona „aha misao“). Korisno mi je bilo da se zapitam: Šta mogu da radim i kako da reagujem u sledećoj sličnoj situaciji? (kao priprema da reagujem na adekvatan način).

Mogu vam reći da ovo nije tako lako kako se čini, a nije jer imamo već ustaljene (naviknute) obrasce ponašanja u određenim situacijama i reagujemo (skoro) po automatizmu.

Najvažnije što treba da znate o odvikavanju od pelena

Ali evo koje su tri reakcije meni prve „pale na pamet“:

  • Udahnuti duboko i izaći iz prostorije (na minut-dva kako bi se spustila tenzija).
    Ponovo objasniti detetu postupak i kako treba da izgleda nova radnja koju uči.
    Smejati se i pomoći detetu da se samo presvuče.

 

I odmah da vam kažem, prva reakcija mi je zaista mnogo pomogla. Imala sam utisak kao da trezvenije razmišljam i opažam šta se zapravo dešava, a to nije ništa drugo nego dete koje uči da kada ima potrebu da prazni bešiku ili creva to ne radi gde hoće, već na određenom mestu. Ali hajde se ti toga seti u pojedinim trenucima, zar ne ??

Treća ruka

Podrška, podrška i podrška.

Da, mame mogu to same da nauče svoju decu, ali uključite i druge ljude (partnera, babe, dede, tetke, …). Najkorisniji će vam biti upravo u onim trenucima kada vam treba time-out.

Takođe, iskoristite (u tom periodu odvikavanja od pelena) neko vreme u toku dana da se odvojite od deteta, da malo mentalno odmorite – makar otišle da peglate ili obrijete noge. Iznenadićete se koliko ćete se „regenerisati“, a to i jeste poenta.

Šta treba da znate kad beba plače tokom menjanja pelena


Mit ili istina: Za sedam dana dete bez pelena?

Ono što mogu da kažem, nakon dva odvikavanja, jeste da je moguće postići da dete odvikne od pelena za sedam dana.

Najvažniji „trik“ je strpljenje i strpljenje, pa tako opet strpljenje, istrajnost i doslednost.

Takođe, važno je zapamtiti da je svako dete različito (već sam pisala o tome) i ima svoj tempo! Na vama je samo da budete podrška u učenju i razvijanju nove navike kod vašeg deteta ?.

Ukoliko vas bude zanimalo kako sam ja svoju decu odvikavala, pišite mi na kontakt@maminovreme.org ili ovde u komentaru i podeliću sa vama svoja iskustva.

Autor ovoga teksta Manuela Kamikovski mama, dipl.psiholog, porodični savetnik i asertivni trener 

BLOG : maminovreme.org

Posetite i njenu fb stranicu .Mamino Vreme

Bez dozvole autora nema te pravo da kopirate tekst ! 

ODLIČNO ! Odviknite dete od pelena za samo NEDELJU DANA !!

 

- Advertisement -

Komentara
Loading...