Nikolina priča dokazuje da za ove male divove nema preteške bitke!

U borbu za život krenuo je sa 880 grama i pobedio.

Čak i kada porođaj prođe tačno kao po knjizi, svaka majka strahuje zbog mnogo različitih stvari. Kada na to dodate prevremeno rođenje, razloga za strah i nervozu ima mnogo više. Međutim, Nikolina priča dokazuje da za ove male divove nema preteške bitke!

- Oglasi -

Danas, kada obeležavamo Svetski dan prevremeno rođenih beba, prava je prilika da podsetimo sve na važnost snage volje i hrabrosti, a za to nema boljih učitelja od ovih malih boraca. Jedan od njih je Nikola, koji je u prvim mesecima svog života proglašen najtežim slučajem na intenzivnoj nezi, a koji je odbio da se preda.

– Imala sam blizanačku trudnoću, a porodila sam se u 27. nedelji. Jedan blizanac nije preživeo, a Nikola je rođen sa 880 grama – priča nam Gordana Plazinić, mama ovog hrabrog momčića.

JEDNA MAJKA O EPIDURALU: Hoću li se poroditi nekad? Mislila sam da ću umreti, šta da nisam dobila epidural?

Odmah po rođenju beba je reanimirana, a na pokušaj oživljavanja je, na svu sreću, odgovorio odmah. Nedugo potom, maleni Nikola prebačen je na Institut za neonatologiju gde je proveo nešto više od tri meseca, od čega prvih mesec i po na aparatima za disanje. Svaki dan bio je nova borba, i sa sobom je nosio strašne trenutke, suze i strah.

– Za to vreme dok je bio na aparatima, Nikola je preživeo dve sepse, krvarenje glave i probleme sa očima. Doktorki Miljani Vasiljević je u jednom trenutku umro na rukama, a ona ga je vratila iz mrtvih, na čemu ćemo joj biti večno zahvalni – kaže Gordana.

Tri meseca je mali Nikola proveo u inkubatoru. Prvih mesec i po dana uz to je bio i na aparatima za disanje. Kako kaže Gordana, na jedvite jade su ga skinuli sa kiseonika, i do poslednjeg trenutka se mislilo da će kući biti poslat sa bocom. Međutim, to je izbegao.

Za dve godine dvoje dece oni su moje dve najveće ljubavi

Bilo je puno pretpostavki i strahovanja. Lekari su bili uvereni da će patiti od cerebralne paralize. Na sreću, i taj scenario je izbegnut – rekla nam je Gordana.

Nakon što je došao kući, usledili su meseci intenzivne fizioterapije.

– Od njegovog buđenja pa kroz ceo dan smo radili vežbice. Kako otvori oči, Nikola bi ugledao mamu spremnu da ga „rasteže“ po krevetu – kaže ova ponosna mama.

Nikola je danas jedan srećan i potpuno zdrav dečak, i uprkos sumornim prognozama lekara, on nema nikakve zdravstvene posledice. Naprotiv – to je jedno zdravo i veselo dete koje nema nikakav strah od života. A koliko je straha i suza u tom periodu preživela mama Gordana, zna samo ona.

blic

Komentara
Loading...