Nordijska dijeta – najefikasnija i najbolja za vaše zdravlje

 Otkrivamo vam danas nordijsku dijetu za koju mnogi, takođe tvrde da je odlična kad je u pitanju mršavljenje. Savetujemo da pročitajte, isprobajte i uverite se i sami
dijeta
Trudite se da vam svaki dan počne konzumirajući žitarice i semenke, među kojima se kao najzdravije i najpovoljnije izdvajaju zobene i ječmene pahuljice, zobena kaša, testenina od celih žitarica, ječam i zob.

- Oglasi -

Ono što je drugačije kad je u pitanju ova dijeta što se oglasila nauka. Naime, istraživanja su potvrdila da je nordijska dijeta delotvornija kad je u pitanju mršavljenje i borba protiv srčanih obolenja nego bilo koji poznati dijetalni program. Ovu dijetu odlikuje to što ona podstiče upotrebu lokalnih i sezonskih namirnica što je idealna kombinacija kako za ljudsko zdravlje tako i za samo okruženje u kom živimo.

Baš kao i mediteranska dijeta bazira se na celovitim namirnicama i potpuno brani upotrebu industrijski prerađene hrane, sa velikim udelom omega 3 masnih kiselina iz ribe, dobrih masti iz orašastih plodova, ugljenih hidrata iz celovitih žitarica, voća i povrća. Dozvoljene su i manje količine nemasnog mesa, ali za razliku od mediteranske dijete u nordijskoj se preporučuje meso divljači kao što je srnetina ili veprovina. Pored divljači se preporučuje i što veća konzumacija šumskih plodova uključujući bobice i gljive. Ono što je malko neobično jeste da se u ovoj dijeti
preporučuje ulje repice umesto maslinovog ulja zbog veće koncentracije omega 3 masnih kiselina.
Bez problema je možete prilagodite i svom načinu života i podneblju. Evo i kako:

  • Kupujte proizvode lokalnih proizvođača, organskog porekla i isključivo sezonsko.
  • Izbegavajte hranu koja sadrži aditive kao i gotove obroke.
  • Fokucirajte se na celovite namirnice: raž, ovas, ječam, celovitu pešneicu, orašaste plodove, semenke, mahunarke i hranu koju ćete pronaći sami u šumi.
  • Jedite dosta ribe iz organskog uzgoja.
  • Konzumirajte male porcije mesa i to isklkučivo iz organskog uzgoja, manje masno.

Namirnice koje se preporučuju u nordijskoj dijeti:

Od voća i povrća, najviše se preferiraju borovnice brusnice, jabuke, kruške, suve šljive, kupus, brokoli, spanać, luk, prokelj i šargarepa  cvekla, repa ,pasulj,sočivo, semenke. Ulje repice, šumske gljive .

Celovite žitarice: raž, ovas, ječam

Od mesa, u obzir dolazi samo govedina, svinjetina, jagnjetina, piletina i ćuretina, .

Masnija riba poput haringe i lososa

Mlečni proizvodi su i te kako poželjni, a najviše mladi sir, malo-masno i fermentisano mleko.

Kad je u pitanju gubitak kilograma, istraživanja su pokazala da ljudi uz pomoć nordijske dijete u proeku gube pet kilograma bez ikakvog brojanja kalorija. Ali jednostavno morate se držati programa ove dijete , mnogi su poboljšali svoje zdravlje baš sa nordijskom dijetom .

Glavni trik je u tome što ćete jedući sezonske i sveže namirnice izbeći konzervirane stvari sa zasićenim mastima i preterano mnogo šećera.

[dfads params=’groups=63&limit=1&orderby=random’]

Komentara
Loading...