Nošenja dece! Nosite vašu bebicu to je super za njenu ravnotežu evo i zašto !

0

Kada govorimo o dobrobiti nošenja dece, u to možemo da uvrstimo i to kako nošenje utiče na njihovu ravnotežu.

Postoje dokazi koji su potpuno suprotno od onoga što ste do sada čuli o tome da dete ne treba nositi. 

 

Dr. William i Martha Sears u svojoj knjizi Povezujuće roditeljstvo između ostalog ističu izuzetnu važnost nošenja bebe u marami, slingu, nosiljci koja dakako mora biti ergonomski osmišljena (nažalost, mnoge nisu dobre za nošenje beba iako im je to osnovna namena).

Osim emocionalnog dela i fizičke povezanosti s roditeljem, dok se dete nosi ono razvija svoj sastav za ravnotežu na poseban način.

Naime, tri su male strukture poput libele smeštene iza srednjeg uha. Jedna prati pokrete u smeru napred-nazad, druga levo-desno, a treća gore-dole.

Pri svakom bebinom, odnosno maminom pokretu, tečnost u tim svojevrsnim libelama pomiče tanke niti koje trepere i prenose poruke u mozak.

Tako prikupljeni podaci služe za održavanje ravnoteže tela.

- Oglasi -

Nežni pokreti kojima njišemo bebu aktiviraju njen sastav za ravnotežu, a otkriveno je da od tih podražaja bebe bolje dišu i rastu, bolje joj je regulisana fiziologija i celokupni motorički razvoj, što je posebno bitno kod nedonošene dece.

Ako do takvih podražaja ne dođe, bebe se često same pokušavaju njihati.

Dete koje je nošeno u marami ili slingu dok mama obavlja svoje poslove i aktivnosti, izloženo je brojnim podražajima sastava za ravnotežu.

Pokreće se u svim smerovima što je puno bolje od sati provedenih ležeći u krevetiću ili igranjem na podu.

Zapravo se bebe u slingovima puno više pomiču jer se stalno moraju prilagođavati majčinim pokretima, a to je bitan protiv argument svim kritičarima nošenja u marami koji govore da dete tako nema mogućnost dovoljno se kretati.

 izvor.roditelji.hr

PROČITAJTE I OVE TEKSTOVE

- Advertisement -

Komentara
Loading...