Nošenje holtera u trudnoći!

0

Nošenje holtera! Holter monitor je uređaj koji se koristi za praćenje srčanih ritmova tekom dužeg vremenskog razdoblja, obično 24 do 48 sati.

To se često radi kako bi se utvrdilo je li pacijent imao srčane aritmije ili poremećaje srčanog ritma.

Tokom trudnoće, holter monitor se može nositi na isti način kao i kod drugih pacijenata.

Uređaj se nalazi u maloj torbi ili kutiji koja se nosi oko pojasa ili preko ramena.

Pacijent mora nositi uređaj celo vreme dok je uključen, osim kada se kupa ili tušira.

Uređaj se može nositi ispod odeće tako da ne smeta ili se ne vidi.

Tokom trudnoće, važno je da se holter monitor nosi udobno kako bi se izbjegle neugodnosti ili nelagode.

Ako se pojave bilo kakve neugodnosti ili nelagode tijekom nošenja uređaja, trebalo bi se obratiti lekaru  za savet.

 

Da li je bezbedno nositi holter tokom svih nedelja trudnoće?

- Oglasi -

Ovo je prvo pitanje koje pacijentkinje postave u slučaju da su trudne.

Česta je situacija da je pacijentkinja upućena na nošenje holtera pre nego što je zatrudnela i da termin za stavljanje holtera bude u toku prvih nedelja trudnoće zbog čega se postavlja pitanje da li i koliko ima smisla nositi holter u novonastalim okolnostima.

U pitanju je isključivo procena lekara koji će doneti odluku u zavisnosti od pojedinačnog slučaja, koliko je odmakla trudnoća po nedeljama, kao i od toga da li su se simptomi u međuvremenu promenili u odnosu na stanje pre graviditeta.

Ta odluka će zavisiti potpuno od trenutnog stanja pacijenta, a kada je u pitanju bezbednost bebe, osim neugodnosti pri samom nošenju – holter nimalo ne utiče na trudnicu niti na plod.

Anksioznost usled nošenja holtera

 

Jedan od razloga zašto se holter ne prepisuje tako često trudnicama proizilazi iz činjenice da za mnoge trudnice, samo nošenje holtera izaziva lupanje srca i stezanje u grudima.

Ovo se često dešava na nervnoj bazi što zbog zabrinutosti pacijentkinje kako će izgledati krajnji rezultati, što zbog same činjenice da je holter dodatni aparat sa žicama koji mora stajati uz telo tokom jednog celog do dva dana što nije uvek prijatno, naročito pacijentkinjama čija trudnoća je poodmakla.

Preparati iz apoteke – šta se sme koristiti za smirivanje otkucaja u trudnoći

Važno je da se pre upotrebe bilo kakvog preparata konsultuje sa lekarom i farmaceutom i da, u slučaju da se otkrije da ove simptome izaziva određena hrana, stres ili bilo šta drugo, da se namirnice koje smetaju izbace iz ishrane i da se odmakne od bilo kakvih izbora stresa.

Foto FreePik

- Advertisement -

Komentara
Loading...