Nove prakse koje carski rez čine više nalik prirodnom porođaju

0

Ono što mnoge buduće majke plaši i zbog čega se većina užasava carskog reza jeste verovanje da povezanost sa bebom ne nastupa istog trenutka nakon rođenja i zato većina priželjkuje prirodan porođaj.

carski-rez

Bolnice širom sveta u svoju praksu uvode nešto što se zove „nežni carski rez“ što porodiljama omogućuje da bez obzira na operativni zahvat učestvuju u svom porođaju i ne odriču se nekih od planova koje su imale u vezi porođaja. Ako i vaša bolnica praktikuje ovakav vid carskog reza evo nekoliko saveta kako ceo proces možete učiniti puno ugodnijim iskustvom, sličnije prirodnom porođaju.

Carski rez je ozbiljan operativni zahvat sa životno najvažnijim ishodom. Godinama unazad carski rez se obavljao pod totalnom anestezijom, a majka bi bebu videla tek nakon buđenja. Danas postoji opcija da se carski rez vrši dok je majka budna osim ako u pitanju nije hitni carski rez uzrokovan komplikacijama. Ipak čak ni carski rez u budnom stanju ne nosi isti osećaj i povezanost sa bebom kao i vaginalni porod. Šta je to nežni carski rez?

Realnost carskog reza

Danas se sve više porodilja same odlučuju i zahevaju carski rez u strahu od porođajnih bolova i mogućih komplikacija. I u našem regionu sve više porodilišta dozvoljava ugovoreni carski rez iako za to nema nikakvog medicinskog razloga. U takvim slučajevima se u inostranstvu ( kod nas ređe) praktikuje „nežni carski rez“ tokom koga je majka budna celo vreme, jer se operacija vrši pod lokalnom anestezijom, uglavnom epiduralnom.

Bez obzira na budnost, ako planirate da se porodite na ovaj način treba da imate na umu da će vam nakon operacije bebu kratko pokazati, ali da je verovatno nećete moći držati u naručju satima nakon poroda.

- Oglasi -

Ako iz bilo kog razloga planirate ovakav carski rez evo šta možete da uradite i zahtevate od medicinskog osoblja što će vam pružiti taj osećaj prirodnog poroda.

Najdragoceniji prvi momenti

Bolnice su sve više otvorene prema zahtevima porodilja, a većina njih se u ovom slučaju odnosi na taj prvi kontakt s bebom “koža na kožu”. Pre poroda recite osoblju da želite držati svoju bebu čim pre, a u pojedinim bolnicama, majke drže bebu i pokušavaju je dojiti još dok su na operacionom stolu. Ovaj prvi kontakt će imati veoma važnu ulogu u zbližavanju sa bebom.

Još jedan novitet u operacionim salama za vreme carskog reza jeste ogledalo pomoću koga porodilja može videti rađanje svoje bebe. Tokom vaginalnog poroda, čak i ako nemate ogledalo možete videti kako vaša beba dolazi na ovaj svet i to može biti neverovatno iskustvo. Pošto tokom carskog reza ispred očiju majke je obično postavljen paravan, od osoblja, pre početka možete tražiti ogledalo pomoću kojeg ćete videti trenutak kad vaša beba stigne na ovaj svet.

Ukoliko vaš carski rez nije hitan i ukoliko ste ga zakazali tokom trudnoće onda se obavezno raspitajte koje su vam opcije i možete li primeniti nešto od ovoga što smo vam naveli i naravno pitajte da li vaš partner može biti sa vama u operacionoj sali.

Tri divne istine o majkama koje su radjale Carskim rezom (Prelepo pročitajte)

I na samom kraju, naš savet vam je da ukoliko za carski rez ne postoji niti jedan zdravstveni razlog, ukoliko ste imali urednu trudnoći i lekar vam ne preporučuje drugačije razmislite o vaginalnom porođaju, uzmite u obzir epiduralnu anesteziju ili porađanje u vodi.

AKO VAM JE OVO KORISTILO PODELITE SA OSTALIM ŽENAMA MOŽDA I NJIMA POMOGNE
izvor:/lifepressmagazin.com

- Advertisement -

Komentara
Loading...