Novi zakon u Srbiji: Ako rodiš dete – država ti oduzima pare

0

Pomislio bi čovek da je poenta Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom da da finansijsku podršku porodicama sa decom, ali kako u Srbiji ništa ne funkcioniše logično, tako i ovaj zakon radi upravo suprotno od svog naziva – motiviše žene da ne rađaju i uskraćuje im bilo kakvu podršku kad ostanu u drugom stanju.

Novi zakon, koji na snagu stupa prvog jula, zapravo ide i korak dalje u pogrešnom smeru i bukvalno oduzima porodiljama novac koji su zaradile svojim radom, trudom i sposobnošću. Naime, država je predvidela da u toku porodiljskog odsustva žena ne sme da prima nadoknadu veću od tri prosečne plate u Srbiji, što iznosi nešto manje od 150.000 dinara. Ukoliko je vaša plata manja od te cifre, nastavićete da primate pun iznos i tokom porodiljskog, ali ako ste se drznule da dogurate do neke menadžerske pozicije i do plate veće od 1.250 evra, onda možete slobodno da se pozdravite sa tim parama dok se ne vratite na posao, jer je neko jako pametan zaključio da ima pravo da vam gura ruku u džep i iz njega izvlači novac za koji smatra da vam je, prosto, višak.

Skandalozni član zakona zapravo jasno poručuje svim onim ženama koje imaju visoka primanja da ne treba da rađaju – što je suprotno onome što država zvanično govori što putem sramnih slogana, što putem raznih izjava raznih funkcionera. Tako će sve one žene koje su godinama unazad mukotrpno radile i gurale ne bi li uspele da se probiju na rukovodeće pozicije – inače uglavnom rezervisane za „jače“ i „sposobnije“ muškarce – moći da biraju da li žele da zadrže ono što su zaradile ili da ostanu u drugom stanju, rode dete i automatski dobju veliko smanjenje plate, baš u trenutku kad stiže novi član porodice i novac je potrebniji nego ikada. Ipak, ma koliko ovakva odluka bila bezobrazna, objašnjenje ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića je još bezobraznije.

- Oglasi -

Kako je izjavio za N1, ovu stavku u zakonu su izmenili kako bi sprečili zloupotrebe. Prema njegovim rečima, problem je u tome što poslodavci u dogovoru sa pojedinim trudnicama umeju da nagomilaju nerealne zarade, kako bi onda država plaćala te, mnogo veće svote novca dok su one na porodiljskom odsustvu. I sad bi možda neko pametan rekao da je rešenje dosta jasno – sankcionišite i poslodavce i trudnice koje varaju državu, a ostavite ostale žene na miru – ali ne i resorni ministar, koji smatra da je kažnjavanje svih žena sa visokim primanjima sasvim logičan potez koji će dati sjajne rezultate.

Iako je zakon usvojen krajem prošle godine, do sada nije digao puno buke u javnosti jer se radi o ženama kojima egzistencija nije ugrožena i koje će, i uz to smanjenje, imati veća primanja nego većina drugih žena, pa je tako stav pojedinih da je ovaj član zakona sasvim u redu i fer. Ali nije. Nije fer jer su se te žene krvnički izborile da dođu do mesta gde se sada nalaze i niko nema pravo da im to oduzme.

Nije fer jer muškarac na takvoj poziciji nema čega da se boji, dok žena – koja i inače mora da se dokazuje mnogo više jer živimo u takvom društvu – sada mora bukvalno da bira između plate i deteta. Nije fer jer država kažnjava sve žene, umesto da sankcioniše neodgovorne poslodavce. Nije fer ni zbog toga što svim onim ženama koje su na početku karijere i žele da se bore kako bi izbile do vrha, ovo jasno stavlja do znanja da ih na tom vrhu čeka kazna umesto nagrade. Na kraju krajeva, nije fer ni zbog toga što žene sa jako visokim primanjima plaćaju i jako, jako visoke doprinose državi – pa odakle onda ministru Đorđeviću ili bilo kome drugom pravo da im to oduzme?!

Da, pomislio bi čovek da je poenta Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom da da finansijsku podršku porodicama sa decom. Ali pomsilio bi čovek i da je Srbija uređena država – pa bi silno pogrešio.

- Advertisement -

Komentara
Loading...