Obmotana pupčana vrpca oko bebinog vrata razlog za oprez

0

Jedan od najčešćih strahova kod trudnica jeste obmotavanje pupčane vrpce oko bebinog vrata. Iako zvuči zastrašujuće, ovo je zapravo prilično čest slučaj, te nije neuobičajeno da se bebe upravo rode sa pupčanom vrpcom oko vrata.

obmotana pupčana vrpcafoto.shutterstock

Zapravo dešava se u 20-25 odsto slučajeva, ponekad tokom samog porođaja, a nekad se može videti i na ultrazvuku, što ne znači da je beba u opasnosti.

1. Mnogi doktori tokom ultrazvučnog pregleda uoče pupčanu vrpcu oko bebinog vrata, aloi tom ne pridaju veliku pažnju, pa se može desiti i da ne kažu roditeljima, kako bi izbegli njihov strah. Ukoliko bebin život nije u opasnosti pupčana vrpca se ne dira tokom porođaja kako bi se sprečile dodatne komplikacije.

2. Zdrava pupčana vrpca presvučena je tankim mekšim sluzavim slojem. Ovo pomaže da se vrpca ne veže u čvor, dok se beba pomera u stomaku.

- Oglasi -

3. Pupčana vrpca se ne zateže prilikom porođaja, niti steže jače bebu. Zapravo posteljica i vrpca, kao i beba pomeraju se sitovremno kako počinje rađanje, odnosno kako se javljaju kontrakcije. Ukoliko lekari procene da postoji opasnost od rađanja, uradi se hitan carski rez

4. Carski rez nije obavezan, čak iako je pupčana vrpca za vreme samog porođaja oko bebinog vrata. Ukoliko lekari procene da nema opasnosti od prirodnog porođaja, nema razloga da se on prekida.

5. Nesrećni slučajevi su zaista jako retki, a istraživanje rađeno u Australiji pokazuje da se dešava u manje od 0,74 odsto slučajeva, odnosno svake godine oko 135 nesrećnih slučajeva u ovoj zemlji, a u Americi oko 160. I obično nikad nije sama pupčana vrpca kriva za smrt bebe

A SAD PROČITAJTE NEŠTO DIVNO 🙂Divno i zanimljivo 🙂 Očevi opisuju kako to izgleda preseći pupčanu vrpcu

izvor.bellybelly.com.au

PODELITE I SA DRUGIM TRUDNICAMA :* HVALA

- Advertisement -

Komentara
Loading...