Obuća tokom leta

0

Obuća pre svega ima funkciju zaštite stopala od povreda koje bi mogle da nastanu u kontaktu sa podlogom pri hodu, potom od uticaja spoljašnje temperature – kako niske u zimskom, tako i visoke u letnjem periodu.

obuća -tokom leta

Druga funkcija obuće je estetska. Neretko, njoj se pridaje veliki značaj, pa se dešava da dete nosi nešto što je na izgled lepo, ali ne i zdravo.

Proizvođači obuće dobro znaju da atraktivna boja, interesantni detalji i pristupačna cena opredeljuju roditelje pri kupovini obuće za decu. Činjenica da mališanima brzo rastu stopala, zbog čega nekad u jednoj sezoni mora da se kupi i po nekoliko pari obuće, utiče na odluku da se u startu kupi i za dva broja veća obuća, što je pogrešno.

Obuća najbitnija do treće godine

Stopala su jako važna jer nam omogućavaju kretanje, bez koga je teško zamisliti normalan život. Izuzetno su složena, sa velikim brojem kostiju, zglobova, mišića i ligamenata, povezanih u veoma osetljiv mehanizam.

Na stopalu se nalaze i nervni završeci unutrašnjih organa, pa je preko njega moguće uticati na njihov rad. Takođe, u stopalima je ogroman broj znojnih žlezda, preko kojih se oslobađamo toksina putem znoja. Neometan rad ovih žlezda tokom čitave godine, a naročito leti, ima veliki uticaj na naše zdravlje. Sve ove funkcije stopala govore o značaju adekvatnog izbora obuće.

Sa posebnom pažnjom treba birati obuću za malu decu – do tri godine, kod koje mišići i ligamenti, kao i sistem za termoregulaciju nisu u potpunosti formirani. Skočni zglobovi moraju da imaju čvrstu potporu u dubokoj obući – kako bi bili stabilni, što obezbeđuje pravilan položaj stopala i ravnomerno opterećenje telesnom težinom.

Deca u prvim godinama formiraju šemu hoda, koju zadržavaju tokom života. Bilo koju nepravilnost nastalu tada, teško možemo da ispravimo kasnije.

Patike se ne preporučuju tokom leta

Nošenje patika i plitke obuće za malu decu se nikako ne preporučuje. Letnja obuća za njih, kao i ostala obuća, mora da bude duboka – kako ne bi došlo do neravnomernog opterećenja stopala i kolena. Jer, to su još uvek mekane strukture, podložne deformitetima.

- Oglasi -

Prsti, naravno, mogu da budu slobodni. Odnosno, dete treba da nosi sandale, kako ne bi došlo do pregrevanja, koje može da dovede do povećanja telesne temperature. Najbolje je da obuća bude od prirodnog materijala – da bi upijala znoj i omogućavala normalno provetravanje. Pored kože, to može da bude platno, pluta ili neki sličan materijal.

Danas većina dece najradije nosi patike tokom čitave godine. Međutim, tokom leta to može da dovede do pojave gljivičnih oboljenja, posebno ako se ne održava higijena, ili ako su patike od veštačkih materijala. Ukoliko deca ipak stalno nose patike, onda moraju da imaju bar dva para, kako bi ih nosila naizmenično – kako bi bilo dovoljno vremena da se nakon pranja osuše i provetre.

Papuče nisu dobar izbor

Za decu do završetka rasta se nikako ne preporučuje nošenje papuča. Naime, dečji mišići i ligamenti nisu dovoljno zreli da podižu papuče pri hodu – pa ih deca, povlačeći stopala prema unutra, tako drže na nogama da im ne spadnu.

Dovoljno je mesec dana nošenja papuča da dete formira nepravilnu šemu hoda, koju će zadržati i kada počne ponovo da nosi cipele na jesen.

Često se događa da deca u razvoju, iako nisu rođena sa ravnim stopalima, steknu ovaj deformitet zbog loše obuće ili nošenja papuča tokom leta.

Plastične sandale samo za plažu179392_svcipele-foto-shutterstock51148009_f

Plastične sandale za vodu su dobra zaštita za osetljiva dečja stopala od vrelog peska i ježeva u moru, ali ih treba koristiti samo za to, nikako ne treba da budu obuća za čitav dan.

Voda, šljunak, pesak, trava… idealne su podloge za stimulaciju mišića stopala i pravilno formiranje svodova. Zato treba iskoristiti svaku priliku da dete hoda boso u ovim uslovima.

Nenaviknuta da hodaju bez obuće – deca će se, verovatno, na početku buniti, ali će brzo da se priviknu kada osete slobodu pokreta bosim nogama.

Leto i boravak u prirodi su prilika da se oslobodimo svih pritisaka, pa i obuće, što svakako treba iskoristiti.

- Advertisement -

Komentara
Loading...