OD KOGA NASLEDJUJEMO BOJU KOSE ?

0

Ćerke više liče na očeve, a sinovi na majke…

beba-kosa

Kada je reč o nasleđivanju boje kose, ako su mama i tata svetlokosi, istu nijansu vlasi imaće i njihov naslednik

Koliko puta ste videli bebu tamnokosih roditelja sa plavom kosom? To ne treba da čudi, jer neretko beba nasledi svetlu boju kose od bake ili deke. Ili se u porodici u kojoj su svi tamnooki rodi dete plavih ili zelenih očiju.

Evo kako funkcioniše genetika… Prema više naučnih studija i istraživanja, delimično je potvrđeno da ćerke više liče na očeve, a sinovi na majke.

Dečaci nasleđuju od majke samo jedan X hromozom, bogat materijal koji određuje fizički izgled, dok X hromozomi oca ne sadrži ovaj tip gena. Kod devojčica, međutim, situacija je sasvim drugačija. One dobijaju jedan X hromozom od oba roditelja, koji im omogućava da liče i na majku i na oca.

Ali, da li zaista možemo da pogodimo kako će izgledati još nerođeno dete? Odgovor na ovo pitanje dao je prof. dr Aleksandar Nikolajevič Petrin, šef naučno odeljenja Medicinskog centra Ruske akademije nauka.

- Oglasi -

Kada je reč o nasleđivanju boje kose, ako su mama i tata svetlokosi, istu nijansu vlasi imaće i njihov naslednik. Ako jedan roditelj ima tamnu kosu, a drugi svetlu, kosa njihovog deteta biće ili tamna ili nijanse između mamine i tatine.

Kovrdže su dominantna karakteristika. Ako jedan od roditelja ima kovrdžavu ili makar talasastu kosu, velika je verovatnoća da će je imati i njihov potomak. Međutim, nemoguće je predvideti kako će se vaši geni pomešati i kako će oni podeliti uloge kod vašeg deteta.

Broj mogućih kombinacija bukvalno je neograničen. A da geni znaju da se igraju kako sa roditeljima, tako i sa rodbinom, govori i činjenica da neke fizičke karakteristike mogu da preskoče jednu ili dve generacije, pa da se pojave u trećoj.

Recimo, dete može da ima riđu kosu, a roditelji imaju crnu kosu, kao i bake i deke, a onda se svi pitaju – na koga je tako riđa. A onda se ispostavi da je nečija prabaka ili čukunbaba imala narandžastu boju kose.

izvor: 021.rs / Alo

PROČITAJTE I OVO

- Advertisement -

Komentara
Loading...