OD KOGA NASLEDJUJEMO BOJU KOSE ?

Ćerke više liče na očeve, a sinovi na majke…

beba-kosa

Kada je reč o nasleđivanju boje kose, ako su mama i tata svetlokosi, istu nijansu vlasi imaće i njihov naslednik

- Oglasi -

Koliko puta ste videli bebu tamnokosih roditelja sa plavom kosom? To ne treba da čudi, jer neretko beba nasledi svetlu boju kose od bake ili deke. Ili se u porodici u kojoj su svi tamnooki rodi dete plavih ili zelenih očiju.

Evo kako funkcioniše genetika… Prema više naučnih studija i istraživanja, delimično je potvrđeno da ćerke više liče na očeve, a sinovi na majke.

Dečaci nasleđuju od majke samo jedan X hromozom, bogat materijal koji određuje fizički izgled, dok X hromozomi oca ne sadrži ovaj tip gena. Kod devojčica, međutim, situacija je sasvim drugačija. One dobijaju jedan X hromozom od oba roditelja, koji im omogućava da liče i na majku i na oca.

Ali, da li zaista možemo da pogodimo kako će izgledati još nerođeno dete? Odgovor na ovo pitanje dao je prof. dr Aleksandar Nikolajevič Petrin, šef naučno odeljenja Medicinskog centra Ruske akademije nauka.

Kada je reč o nasleđivanju boje kose, ako su mama i tata svetlokosi, istu nijansu vlasi imaće i njihov naslednik. Ako jedan roditelj ima tamnu kosu, a drugi svetlu, kosa njihovog deteta biće ili tamna ili nijanse između mamine i tatine.

Kovrdže su dominantna karakteristika. Ako jedan od roditelja ima kovrdžavu ili makar talasastu kosu, velika je verovatnoća da će je imati i njihov potomak. Međutim, nemoguće je predvideti kako će se vaši geni pomešati i kako će oni podeliti uloge kod vašeg deteta.

Broj mogućih kombinacija bukvalno je neograničen. A da geni znaju da se igraju kako sa roditeljima, tako i sa rodbinom, govori i činjenica da neke fizičke karakteristike mogu da preskoče jednu ili dve generacije, pa da se pojave u trećoj.

Recimo, dete može da ima riđu kosu, a roditelji imaju crnu kosu, kao i bake i deke, a onda se svi pitaju – na koga je tako riđa. A onda se ispostavi da je nečija prabaka ili čukunbaba imala narandžastu boju kose.

izvor: 021.rs / Alo

PROČITAJTE I OVO

Komentara
Loading...