Od početka trudnoće sve se računa ;) 3 stvari koje se uče u stomaku i zauvek pamte!

0

Naučnici su otkrili da ljudi uče neke stvari dok se još nisu rodili i da to može da bude predispozicija za kasniji razvoj određenih osobina, talenata i sklonosti.

Ove tri stvari bebe uče još u majčinom stomaku i pamte dok su žive:

1. Ukusi

Profesor Piter Heper sa Univerziteta Kvin pitao se da li možete da volite i ne volite neku hranu i pre rođenja. Sproveo je studiju na trudnicama, koje su tokom ispitivanja jele beli luk ili gra potpuno izbacile iz ishrane. Rezultati su bili vrlo zanimljivi – deca majki koje su jele beli luk volela su ovu namirnicu i u svojoj 9. godini, dokle ih je doktor pratio.

Isto se desilo i sa sokom od šargarepe – šestomesečne bebe čije su majke u trudnoći pile ovaj napitak, obožavale su ga i rado pile. Heper objašnjava da je u verovatno u pitanju to što deca prepoznaju svoje roditelje, odnosno osećaju usto što i majka dok su u materici.

2. Zvukovi

Grupa naučnika iz Finske sprovela je eksperiment na dve grupe trudnih žena – jedna je svakog dana slušala uspavanke, a druga nikako. Bebe iz prve grupe reagovale su na pesme i po rođenju, dok su bebe čije majke nisu slušale uspavanke bile potpuno ravnodušne prema zvukovima, piše BrightSide.

3. Govor

Psiholog Atina Vulumanos sa univerziteta u Njujorku uporedila je reakcije novorođenih beba na ljudski govor i zvukove, i zaključila da bebe odlično reaguju na govor.

Takođe, otkriveno je da su bebe lepše raspoložene kada čuju majčin glas, a studija je otkrila važan detalj – fino akustično okruženje je neophodno bebi dok je još u materici, naročito prevremeno rođenim bebama, jer mogu da razviju probleme sa govorom ukoliko dovoljno ne slušaju majčin glas.

stil.rs 

PROČITAJTE I OVE TEKSTOVE

Komentara
Loading...