Od Svetog Ilije sunce sve milije: Svaka majka će danas uraditi ovo!

0

Nepokolebljivi svetac se kod Srba posebno poštuje, te se narod trudi da tog dana ne radi nepotreban posao

SVETI ILIJA

Za Svetog Iliju Gromovnika se kaže da je nepokolebljivi svetac jer svojim gromovima prži i pali svakog grešnika bez mogućnosti iskupljenja greha.

Sveti Ilija Gromovnik, kako ga još zovu u narodu, pada u najsušnije i najtoplije doba godine, a običaj je da se na njegov praznik ne radi u polju, da se ne binavukao gnev svetitelja.

Stara narodna poslovica kaže: „Od Svetog Ilije sunce sve milije“, što znači da se od današnjeg dana vreme menja i da je od leta ostalo veoma malo.

Prema predanju običaji nalažu da danas uzmete med i kako biste bili zdravi, a majke obavezno da deci namažu obraze medom kako bi cele godine deca bila čila i vesela.

Veruje se da Sveti Ilija nije umro već da se živ, plamenim kočijama, vazneo na nebo, pa se ta scena slika na prazničkim ilindanskim ikonama. Poznata je i scena sa svetim Ilijom u pećini, u koju se sklonio od oholog cara Ahava, a gavran mu donosi hranu. Prema predanju, Ilija Tesvićanin rođen je u Tesvitu u Izrailju u 9. veku pre Hrista (816. godine). Bio je žrtva progona cara Ahava koji je pod uticajem svoje žene Jezavelje napustio Mojsijevu veru i „slavio tuđe bogove“.

PODELITE DALJE HVALA :*

zenskikutak.rs

Komentara
Loading...