Dragi mužu, krećem na odmor!

0

Dragi mužu,

mama na odmoru
Ti mene baš mnogo voliš, zar ne? Pošto je to tako, onda ti neće smetati činjenica da sam podigla sav novac sa računa. I malo, samo malo otišla u minus. Ne brini, pošto ni ja ne brinem, kada dobiješ platu, nestaće minus očas posla.

To sam učinila iz sledećih razloga.

1. Kupila sam ti jednu veliku srce tortu. Sa ukusom kestena. I čokolade. Doduše, bebac i ja smo pojeli više od pola, ali računaj da smo pojeli tvoj deo srca, kako bismo te stalno nosili sa sobom.

2. Na terasi te čeka gajba piva. To što fale dva piva, je samo zato što su mi komšije nosile gajbu do stana, pa sam morala da ih počastim. Neće ti faliti, ali ako ti baš zafale, ostavicu ti 200 dinara u činijici kod telefona, pa ako budeš imao vremena, ti pođi do radnje i kupi pivo sebi.

3. Upravo sada ću pozvati moje mamu i tatu, pa ko bude raspoložen od njih dvoje, doći će. Ovo ti najavljujem, zato što mislim da je lepo da znaš kada nam dolaze gosti. A postoji i još jedan razlog. Čitaj dalje…

4. Sav veš je opran i ispeglan. Kuća je sređena. U frizu je zaliha hrane, tako da nemamo brige ako izbije i kakav rat, obezbeđeni smo. Biće vam sve dovoljno. Pardon, bice nam sve dovoljno. Ustvari, najbolje bi bilo da sada pređes na tačku broj pet.

5. Od onih para što sam ih uzela, uplatiću sebi odmor. Jos se troumim oko destinacije, inace bih to već uradila. I da, dobro si pročitao, uplatiću sebi, ne tebi, ne bebi, ne nama… Ja znam da me voliš najviše na svetu. I da bi za mene uradio sve. E pa, sada, nađi u sebi onu trunku razuma i razumevanja za mene, koja je 24 časa dnevno već 655 dana (ili ako ti je draže 1 godinu, 9 meseci i 17 dana, ako računas i danas) uz tvoje, moje, naše dete. Za onu koja i hrani i uspavljuje i peva i igra se i presvlači. Kažeš i tebi je potreban odmor? Jeste, verujem ti, ali ti radiš, tako da ćes ipak kao pravi džentlmen prepustiti meni da odem prva. Pa kada se vratim, ako ostane bilo šta od novca, izvoli idi, široko ti polje. Pusti me samo da odem. Deset dana, dovoljno.

6. Ako ne budeš mogao sam sa bebom, tu su ti moji mama i tata. Zovi i svoje, napravi žurku, ne bih da zvučim bezobrazno, ali snađi se. Moje misli su vec na nekoj plaži. Gde pijem koktele. Na mene mnogo ne računaj. Ipak, da bebac ne bi previše patio, možemo se čuti preko skype-a. Jednom u dva dana, ako nije problem. I ako bebac ne plače. To ne bih želela čuti. Potreban mi je mir, opuštanje i potpuna nirvana. Ako bas želis, mogu ti jednom dnevno slati svoju fotku sa neke plaže. Da i ti osetiš malo tog blaženstva i dodir sunca.

7. Omiljene bebine knjige su ispod jastuka. Raspored jelovnika je okačen na frizu. Par pripremljenih jela je u zamrzivaču. Veš u mašini uključuj na 30. Ne na 40, ne na 60. Na 30. Napisala sam ti na mašini sta treba da uključis. Cveće zalivaj svakog trećeg dana. Znači, to ti je samo tri puta, dok mene ne bude.
8. Ako se bebac razboli, svi lekovi su ti u kutiji. Imaš sirup za temperaturu. Imaš kapi za nos. I oči. Ako ne znaš sta mu je, ne časi ni časa, pravac doktorka. Znaš koja je njegova, proveri kada radi i samo prati njena uputsva.

Jao, ja se raspisala kao da ću mesec dana biti odsutna. Što i nije tako losa ideja. Neka, neka, za početak bar deset dana, a kasnije ćemo već videti… I ovih deset biće mi dovoljno da se vratim u život i da počnem konačno da dišem. Punim plućima. Da živim a ne životarim.

Ups, otkud ti dragi, već sa posla? Ja sam mislila da ti javim porukom da pokupiš dete, evo i napisala sam ti pismo, gde ću i šta ću… Kakvi su to koferi pitaš? Ma, ne pusti, to sam samo sklanjala letnje stvari… A pismo? Sada nije ni važno, kada si već došao… Evo sada ću ga progutati… ma šta lupam, sada ću ga skloniti i baciti. Nema potrebe da čitaš sve ću ti ispričati… Neko ti je podigao sav novac sa računa? Nemoguće? Pa jesi li zvao banku? Jao, jao, čekaj, pa to sam bila ja… Zašto sam to uradila? Pa eto sanjala sam baš to što pričas, da će ti neko dići sav novac sa računa, pa da te zaštitim… Otkud torta, šta slavimo? E,eee… donela komšinica. Zamisli. Otkrili joj da ima šecer. A tek što je pojela pola torte, pa kaže, evo vama da se ne baci. I pivo je ona donela, da ne pitaš kada vidiš gajbu na terasi… Odoh sada da se tuširam. Sredila sam ceo stan, ako ne vidiš. Baš sam bila vredna. Šta kažeš, ne čujem te od tuša, stigla mi je poruka od prijateljice? Ne čitaj, evo izlazim. A pročitao si je… I šta piše? Da mi želi srećan put gde god krenula… Ma pusti je, luda žena, još se i ona sprda sa mnom. Kao da bih ja mogla negde da otputujem i ostavim vas dvojicu same. Kao da ne bih mogla…

autor teksta : Jelena Vučetić

Izvor: Being Mom

 

Komentara
Loading...