Opadanje kose nakon porodjaja i u trudnoći

Kada vam u trudnoći telo preplave hormorni estrogen i progesteron obično je i kosa opuštenija, čvršća i sjajnija.

S druge strane neke mame se žale na masnu i oštećenu kosu pa čak i na opadanje kose. Kako telo reaguje na hormone, različito je od žene do žene.

kosa-trudnoca

- Oglasi -

Opadanje kose nakon porodjaja

U samoj trudnoći kosa opada manje nego što je uobičajeno, jer se produžava ciklus rasta i rast se dodatno stimuliše putem hormona. Ali isto tako, usled toga, dolazi do opadanja kose nakon trudnoće. Tako mnoge mame zabrinute gledaju u pramen kose koji ostane na četki za češljanje.

Ali bez uzbune: pojačano opadanje kose je normalno i posledica toga je da nivo estrogena veoma brzo opada nakon trudnoće. Ciklus kose polazi od faze rasta u fazi mirovanja pa do faze ispadanja. Može se desiti da vlasište bude sjajno i na nekim mestima nastanu delovi bez kose.

Opadanje kose – koliko dugo?

Hormonalni balans se obično uspostavlja tri do šest meseci. Ukoliko žene i nakon šest meseci imaju problema sa opadanjem kose, preporučuje se poseta doktoru. On će pregledati razinu hormona i individualno tretirati i možda uključiti neke hormone. Ukoliko dođe do opadanja kose u trudnoći, pored hormona uzrok može biti i nedostatak gvoždja. U dogovoru sa doktorom tretirati ovaj problem.

Njega kose

Ukoliko se u trudnoći  teme menja na primer iz suvog u masno i obrnuto, potrebno je adekvatno tome i šampon promeniti. Poželjno je imati blagi šampon koji neće još dodatno iritirati teme i isušiti ga ili povećati masnoću. Blagi šamponi, najbolje na prirodnoj bazi, bez hemije i silikona, odgovaraju kosi i temenu.

Ukoliko je kosa jako suva, mogu pomoći regeneratori i maske. Voda ne sme biti pretopla, najbolje mlaka. Kosu prirodno sušiti i na taj način sačuvati kosu i teme. Izbegavati lak za kosu, jer ga udišete. Kod gela i pene za kosu izbegavati kontakt sa očima.

Farbanje kose u trudnoći

Farbanje kose, trajna i kreme za depiliranje su stvari koje trebate izbegavati u trudnoći, jer se radi o pravim hemijskim bombama.

Večna je rasprava da li štetne stvari mogu kroz kožu doći do bebe. Ko želi biti siguran, sačeka će sa svim ovim!

Uz malo isprobavanja i strpljenja svaka trudnica može pronaći odgovarajuću negu za kožu i telo.

Komentara
Loading...