OPREZ TRUDNICE : ZBOG OVOGA SAM IZGUBILA BEBU !

0

Šta je Intrahepatična holestaza u trudnoći?

Radi se o potencijalno opasnom oboljenju jetre, koje se može naglo razviti u trudnoći. U normalnoj situaciji žučne kiseline iz jetre protiču u naša creva da bismo mogli da svarimo hranu. U slučaju Intrahepatične holestaze žučne kiseline ne teku pravilno i umesto u creva odlaze u telo. Za ovo stanje ne postoji lek, ali u slučaju trudnoće bi trebalo da se tretira.

Simptomi Intrahepatične holestaze javljaju se oko 30. nedelje trudnoće, ali moguće je da se pojave i ranije. Glavni simptom je svrab, uglavnom bez osipa – na rukama i nogama je uglavnom najveći, ali može biti i po celom telu. Kod mnogih trudnica svrab je tako jak da ne mogu da spavaju, jer se noću pogoršava – dok kod nekih drugih može biti prilično blag.

Drugi simptomi mogu biti tamni urin, bleda stolica, a ponekad i koža požuti, a oči postanu belje.

Naravno, doktor koji prati vašu trudnoću trebalo bi da vas dobro propita o vašem medicinskom kartonu i porodičnoj istoriji bolesti, uradi više testiranja krvi, proveri funkciju jetre i izmeri nivoe žučne kiseline.

Majke koje su izgubile decu ne bi trebalo da se stide da pričaju o tome. Uprkos svemu mi smo postale mame i treba da budemo ponosne na našu decu

Ovo stanje je veoma retko, zato i želim da što više mama čuje sve o njemu. Ne želim da iko prolazi kroz ono kroz šta smo mi – rekla je Gabrijela, koja je saznala da boluje od intrahepatične holestaze tek kada je bilo kasno.

Ona i njen partner su veoma teško podneli gubitak.

- Oglasi -

– To što smo izgubili Popi je najstrašnija stvar koja nam se ikad dogodila. Nijedna majka ne bi trebalo da nosi svoje dete devet meseci u stomaku, da bi ga na kraju napustila bolnicu bez bebe – rekla je Gabrijela, koja želi da skrene pažnju da se takve stvari ipak događaju.

Jednog uobičajenog dana, ona i Meti su krenuli u šoping. U tom trenutku Gabrijela je nosila BEBU 39 nedelja i dva dana u stomaku – tog dana beba se nije ritnula. Majka je odmah posumnjala da nešto nije u redu.

– Sledećeg jutra odveli su me na skener… Doktor se okrenuo ka nama i rekao: “Žao mi je, ne vidim otkucaje srca vaše bebe” – priseća se Gabrijela, koja nije ni slutila da baš njoj može ovako nešto da se dogodi.

Najstrašnije za ove nesuđene roditelje bilo je to što su kroz porođaj ipak morali da prođu.

– Saznanje da ću se poroditi bilo je jezivo. Ne sećam se tačno svega, pokušala sam da se blokiram, jer sam bila prestravljena – navodi Gabrijela, koja je uvek zamišljala da će taj dan biti najsrećniji u njenom životu.

Nasuprot tome, bio je izuzetno težak.

– Kada su je stavili na moje grudi nisam mogla ni da je pogledam… Postojala je samo tišina – kaže ona.

Gabrijelina trudnoća proticala je bez problema. Ono što je bilo neuobičajeno jeste slab svrab u predelu stomaka. Baš to bio je simptom Intrahepatične holestaze, zbog kog BEBA nije preživela.

 

- Advertisement -

Komentara
Loading...