Opština za primer: Za prvorođeno dete hiljadu evra, a za drugorođeno duplo više

0

U hrvatskoj opštini Vir vrtić za decu je besplatan, opština roditeljima školaraca refundira troškove knjiga u iznosu od 1.500 kuna, a isto tako izdašnim davanjima podstiče i natalitet.

Opština Vir, na istoimenom ostrvu u Dalmaciji, ima oko 3.000 stanovnika, za svako prvorođeno dete daje naknadu od 7.500 kuna (skoro 1.000 evra), a za drugorođeno duplo više.

Opština Vir bi komotno mogla stati uz bok razvijenih evropskih zemalja koje drže do porodične politike. U Viru je vrtić za decu besplatan, opština roditeljima školaraca refundira troškove knjiga u iznosu od 1.500 kuna.

Lepa vest: Bolji uslovi za mame i bebe u Srbiji

Prevoz osnovaca i srednjoškolaca je besplatan, a školarcima opština finansira i “marendu” izdvajajući za to 1-800 kuna godišnje po detetu. Uz to, redovnim studentima izvan Zadarske županije plaća stipendiju od 1.200 kuna, a unutar županije 800 kuna, dajući dodatnih 400 kuna za decu koja su odlični studenti.

Rezultati takve politike već su vidljivi. Tako su u vrtiću 2001. imali 17 dece, a lani 72 deteta, dok je broj ukupan stanovnika dupliran.

Da li biste želele da se porodite u porodilištu sa ovakvim uslovima?

U Vir se doseljavaju mlade porodice iz Zadra, Zagreba i drugih gradova i mesta, kažu u toj opštini, a doseljavanje i porast broja dece u vrtiću povezuju s pronatalitetnom politikom. Kako je Vir prijatelj gradu Oslavani u Češkoj, virska deca od 5. osnovne do 1. srednje idu na besplatno skijanje u Češku, a češka deca dolaze besplatno na letovanje u Vir.

Izvor: Večernji.hr

DIVNE VESTI : Svaka rođena beba u 2017. dobiće besplatna kolica

Komentara
Loading...