Orah jača plodnost i imunitet

Svakodnevno konzumiranje oraha u malim količinama snižava nivo holesterola, štiti od kardiovaskularnih bolesti, podiže imunitet i opušta organizam. Veruje se da je jak afrodizijak i preporučuje se muškarcima i ženama za pojačanje plodnosti. 

 

Koštunjavo voće mnogi izbegavaju jer obiluje kalorijama, a veoma je zdravo i vrlo je važno da redovno bude u ishrani, tvrde stručnjaci.

Orasi.jpg

To se posebno odnosi na orah, koji sadrži proteine, ugljene hidrate, nezasićene masne kiseline i bogat je mineralima, pre svega selenom, bakrom, cinkom, magnezijumom, kalijumom, fosforom, kalcijumom, gvožđem, manganom, hlorom, vitaminima A, C, E i B grupe (naročito folnom kiselinom).

Ako se svakodnevno pojede šaka oraha, to ne može da ugrozi stas, a znatno snižava nivo holesterola i štiti od kardiovaskularnih bolesti.

Orasnice.jpg

Folna kiselina u ovom voću sprečava taloženje masti u organizmu, dok esencijalne masne kiseline čine krvne sudove elastičnijim.

Mineral selen, zbog kojeg se najčešće pripremaju ne baš svima dostupni morski plodovi, veoma je jak antioksidans, podiže imunitet i doprinosi boljem raspoloženju.

Orah sadrži i melatonin, supstancu koja opušta organizam. Stare civilizacije su ga smatrale jakim afrodizijakom i preporučivali su ga i muškarcima i ženama da pojačaju plodnost. I danas se u kombinaciji sa medom savetuje u iste svrhe.

Komentara
Loading...