OSAM signala koji vam pokazuje da imate ovulaciju i da je vreme da pravite bebu

0

Ako imate redovan ciklus od 28 dana, tada lako možete izračunati ovulacijske dane, a to je 14 dana nakon prvog krvarenja.

 

Takozvani plodni dani obično traju više dana, a kao orijentacijski okvir uzimaju se 12. i 15. dan od početka menstruacije.

U medicinskom smislu, to bi značilo da vaši jajnici četiri dana otpuštaju zrele jajne ćelije prema jajovodu, gde dolazi do oplodnje jajne ćelije i spermatozoida, a ono što je važno imati na umu to je da ste u tom periodu najplodniji.

Stoga, pratite menstrualni ciklus i vodite mesečne beleške o tome kada ste dobili menstruaciju. Iako većina žena ovulira 14. dana menstruacije, mnoge nemaju redovne menstrualne cikluse, zbog čega je teško pratiti plodne dane.

Ipak, vaše telo šalje određene signale koji ukazuju na ovulaciju, samo ih treba prepoznati.

1. Lagani bol

Bol tokom ovulacije nekim ženama je potpuno nepoznat, dok je drugima slabije ili jače izražena smetnja koja traje od nekoliko minuta, a kod nekih čak i više sati.

Od žene do žene razlikuje se takođe i mesto gde se javlja. Ponekad je više levo, a nekad više desno u donjem delu stomaka.

Žene katkad opisuju da se javlja u leđima ili čak spušta u noge.

Šta bol tačno uzrokuje, nije do kraja razjašnjeno.

Smatra se da je povezan sa trenutkom pucanja folikula i oslobađanja jajašca iz jajnika, odnosno oslobađanja tečnosti iz folikula u trbušnu šupljinu, što verojatno izaziva nelagodu i bol.

2. Omekšan vrat maternice

Ako želite začeti, na vratu maternice može se videti da li je vreme za odnos. Ipak, za to treba malo vežbe, jer je prstima potrebno opipati sam vrat maternice.

Ako je lagano otvoren, to je zaista pouzdan znak da je ovulacija u toku.

3. Visoka bazalna temperatura

Ovo je prirodna metoda određivanja plodnih dana merenjem jutarnje temperature pri nego što se ustanete iz kreveta i pre bilo kakve aktivnosti.

Za što tačnije rezultate najbolje je meriti temperaturu vaginalno ili čak rektalno.

Ovaj način merenja ciklusa, doduše, ne može unapred reći kad će se ovulacija dogoditi, jer se promena temperature za 0,6 stepeni dogodi kad ovulacija prođe.

Ipak, dobra je za praćenje ciklusa uopšte, odnosno kad se ovulacija najčešće događa, a na kraju omogućuje i da potvrdite imate li je uopšte.

- Oglasi -

4. Promene vaginalnog iscetka

Konzistencija iscetka može biti dobar pokazatelj predstojeće ovulacije. Nekoliko dana pre ovulacije iscedak se pojača, ali je gušći i lepljiv.

Kako se približava ovulacijam iscedak postaje sve prozirniji, vodenastiji i elastičniji.

Takva konzistencija sluzi pogoduje spermatozoidima da lakše doputuju do jajašceta. Kad ovulacija završi, iscedak ponovno postaje gušći i ljepljiv.

5. Lagana sukrvica

Lagano krvarenje je sledeći znak. Ono nije jako poput menstruacije i retko kad dolazi uz bol.

Do njega dolazi zbog nagle promene u hormonskoj slici dok traje ovulacija.

6. Napetost u grudima

Osetljivost bradavica i celih dojki različito se manifestuje kod različitih žena i nije uvek primetna.

Žene ga najčešće opisuju kao napetost uzrokovanu osećajem punoće dojki.

7. Testovi za predviđanje ovulacije

Danas postoje testovi koji ukazuju na ovulaciju 12 do 24 sata pre, a funkcionišu na način da određuju nivo luteinizirajućeg hormona (LH) koji raste sredinom menstrualnog ciklusa, pa time može pretpostaviti kada će uslediti ovulacija.

Dovoljno je samo pomokriti se na test-trakicu koja pokazuje da li je započela ovulacija.

Na tržištu postoje i mikroskopi kojim, promatrajući sekret, možete otkriti imate li plodne dane ili ne.

Ako se u njemu pojavi takozvani fenomen paprati, znači da je u telu žene došlo do skoka LH koji se javlja 24 do 48 sati pre ovulacije.

8. Pojačan libido

Pojačan libido je veseli pratilac plodnih dana i mudar potez prirode da nam osigura začeće.

Iskoristite prirodni polet!

PRVA

- Advertisement -

Komentara
Loading...