Osam tehnika treba da primenjujete kada vaši mališani dobiju izlive besa

0

Kada dete dobije izlive besa, roditeljima nije lako jer se uvek postavlja pitanje kako reagovati u takvim situacijama.

Mnogi roditelji se tada odluče za neki vid kazne, poput slanja u ćošak ili prostoriju u kojoj će se dete osamiti i smiriti samo sa sobom. Stručnjaci međutim navode da ovakva metoda ima više štete nego koristi.

Kako se nositi s ljutom decom, a da ga ne kaznimo?

Tehnika prizemljenja

Zatvaranje deteta u sobu u trenutku kada je uznemireno neće mu omogućiti izražavanje osećanja“, govori socijalna radnica Kimebrli Heršenson koja ima savet za sve roditelje.

„Umesto da izolujete dete, naučite ga da izbroji 10 predmeta u sobi na glas. Ako ste napolju s njim, gledajte predmete u vašoj okolini, poput kamenja i drveća.

Kutak za smirivanje

Porodični terapeut Kaleigh Bojsen savetuje kako da napravite jedan kutak u dečjoj ili nekoj drugoj sobi i nazovete ga ‘kutkom za smirivanje’.

„Jedna tehnika koju volim da koristim je ‘kutak za smirivanje’, maleno područje u sobi s ćebencetom ili utešnim predmetima, koje dete može da koristi kada treba da napravi pauzu ili da se smiri“, kaže ona i dodaje kako roditelj može da sedne pored ili u blizini deteta ili diete može samo da koristi kutak.

Uzimanje takve ‘pauze’ je delotvoran način smirivanja deteta dok god je prezentovan kao nešto korisno. Cilj je pomoći mu da ponovo stekne kontrolu nad svojim emocijama, a ne da ima utisak kao da je kažnjeno’.

Duboko disanje

Svi mi znamo da dubokim, usporenim disanjem možemo pomoći sebi da se smirimo, ali ta ista tehnika može da pomogne i mališanima da se priberu.

„Zaboravite na ‘diši duboko i brojite do 10′. Postoji puno načina koje možemo naučiti decu da duboko dišu, a da im je pritom zabavno“, govori terapeut.

Ona savetuje da dete izduvava balončiće ili da zamišlja da duva u svećice na torti. Kako kaže, možete da pokušate i s plišanom igračkom na stomaku, tako da dete gleda kako se igračka pomiče dole i gore kako diše.

Tehnika suprotna od kazne

Umesto da dete pošaljete na kaznu, gde će biti samo, psiholog Šeril Put savetuje roditelje da pozovu dete u svoj zagrljaj, na druženje.

„Nekoj deci ova tehnika pomaže da se nose s ljutnjom, odnosno pomaže im kada ih roditelje uteše i zagrle dok se ne smire i zatim razgovaraju o problemu“, objašnjava.

- Oglasi -

Koristite meditacijske flašice

Ako deca vole rukotvorine i likovno izražavanje, psiholog savetuje da zajedno s izvodite’meditacijske bočice’.

„Ova metoda je odlična jer je dete uključeno u njihovu izradu te mu istovremeno pomažete da je više zaduženo za svoje emocije“, objašnjava psiholog.

Kada je dete ljuto, dajte mu meditacijsku flašicu i zajedno gledajte kako se sadržaj menja. Dete će se tako sigurno smiriti.

Razgovarajte

Svi odrasli ljudi znaju koliko pomaže kada o problemima razgovaramo sa prijateljima i pronađemo utehu u teškim trenucima kroz razgovor.

„Strpljiv razgovor može da pomogne detetu da razume korake neophodne za smirivanje i procesuira velike emocije“, kaže psiholog i socijalna radnica Šana Donhauser.

Pauza

Deca se ‘hrane’ našom energijom, stoga ako smo uznemireni zbog nečega što su uradili, najverovatnije i oni neće moći da se smire.

Ako ne želite da dete pošaljete na pauzu, odnosno kaznu, razmislite o tome da je vi iskoristite.

„Ako ste besni, isfrustrirani ili nestrpljivi – vaše dete će se isto ponašati. Ponekad to znači da prvo vi morate uzeti ‘predah’ od situacije“, govori psiholog.

Recite mu:

„Vidim da si uznemiren/a, i ja se isto tako osećam. Uzeću tamo pauzu od nekoliko minuta pa ću se onda vratiti kod tebe“. Na taj način imate dete u vidu, ali sebi omogućujete nekoliko minuta kako biste se doveli pod kontrolu. Psiholog podseća roditelje da ovu metodu treba praktikujete samo kada ste kod kuće, zbog detetove sigurnosti.

Pustite dete da se ljuti

Iako je usmeravanje ljutog deteta na drugu aktivnost uvek pozitivna stvar, ponekad je u redu pustiti decu da otpuste svoju ljutnju.

Psiholog Donhauser objašnjava kako je trik u tome da roditelji detetu ponude sigurnu opciju otpuštanja ljutnje.

„Bacanje igračaka verovatno nije sigurno, ali bacanje balona ili nečeg mekanog može biti prihvatljivo. Udaranje prijatelja nije u redu, ali udaranje jastuka može biti u redu. Lomljenje igračke nije u redu, ali trganje praznog papira ili starih novina može biti u redu“, govori psiholog i dodaje da roditelji na taj način mogu sigurno preusmeriti ponašanje i fizičke potrebe dece kako bi izrazili svoje emocije na siguran i prihvatljiv način i odvraćaju pažnju s tih emocija.

Foto pixabay
Autor/Izvor http://miss7.mama.24.sata

- Advertisement -

Komentara
Loading...