Osećanja posle porođaja

0

Kada odjednom shvatimo celovit doživljaj rađanja bebe osetićemo ponos, energiju, ljubav, privrženost, toplinu, ali i mnoga unutrašnja i podvojena osećanja, misli i strahovi mogu da se pojave: treba da sam ispunjena pošto sam sada majka, ali imam ambivalentna osećanja; treba da se vratim na posao i plašim se gubljenja kontakta sa svojom bebom; treba da sam stalno tu samo da bih odgovorila zahtevima svoje bebe i tako nemam vremena za druga interesovanja; izgubila sam svoju nezavisnost; osećam se uplašeno i nesposobno i meni treba majka.

osećanja posle porodjaja

U modernim tehnološki orijentisanim društvima mnoge majke iskuse periode, ne samo trenutke, straha i depresije. Skoro trećina pati od stalnih depresija. Dve od hiljadu žena zapadnu u depresiju koja je toliko jaka i obesnažujuća da zahteva bolničko lečenje. Očito su nam potrebne informacije o depresiji posle porođaja da bi je sprečile, identifikovale, i suočile se sa njom na način koji će ublažiti dugotrajne posledice.

Teorije fizičkog stresa tvrde da depresiju u postpartumu uzrokuje dramatičan pad nivoa estrogena i progesterona. Druge studije ukazuju da specifična situacija žene može da je učini podložnom depresiji posle porođaja. Kada god materinstvo donosi izolaciju i gubitak kontrole, mnoge od nas padaju u depresiju.

PODELITE I SA VAŠIM PRIJATELJIMA :* HVALA

Drugima su koristili i ovi tekstovi

Komentara
Loading...