OSIM PLAČA, I OVO JE ZNAK DA JE BEBA GLADNA

0

Plakanje nije jedini “jezik” kojim bebe pokušavaju roditeljima da stave do znanja da su gladne. Evo koje još znake one koriste.

Medicinska sestra iz Melburna, Kejt Vejd, koja radi kao edukator za babice, otkrila je “tajne znake”, odnosno govor tela kojim bebe poručuju da su gladne, odnosno site, a kada bi da se igraju.

Ističući da je svaka beba različita, ona tvrdi da većina beba koristi ove znake.

“Studije su pokazale da kada je novorođenče gladno, ono će svoje šake stisnuti u pesnicu. Kako hranjenje napreduje, njihove ručice će se polako opuštati i otvarati. To znači da im je dovoljno hrane i da su site”, tvrdi ona.

Iako većina roditelja smatra da je bebin plač jedini način kojim ona komunicira svoje potrebe, ona podstiče roditelje da od prvih dana posmatraju ponašanje svoje bebe. Tako će neke bebe pokazati da su gladne naglim buđenjem ili tako što će mahati rukama i nogama.

- Oglasi -

“Otvaranje usta i okretanje glave sa jedne na drugu stranu, kao da traže dojku, takođe je indikator da je beba gladna”.

I dok je stisak ruke u pesnicu jedan od pokazatelja da je beba glanda, Kejt predlaže da roditelji obrate pažnju na zvuk koji beba proizvodi dok “vuče” mleko – kada prestane, to znači da je sita.

Nakon što završi hranjenje, beba će možda biti raspoložena za igra, a to će pokazati tako što će imati opuštenije pokrete i pružaće rukice ka roditeljima. Znak da želi da se igra pokazaće i održavanjem kontakta očima sa roditeljima i glatkim, neispresecanim pokretima.

Jezik tela kojim poručuje da joj se spava verovatno je svima poznat – zevanje je pokazatelj da je beba umorna i pospana. Takođe, gubitak interesa za igru ili druge aktivnosti takođe može biti znak da je “na redu” dremka.

“Mrštenje i izvijanje leđa unazad su još neki od mogućih znakova da se vašoj bebi spava”, zaključuje ona.

 

Foto pixabay
Autor/Izvor mondo

- Advertisement -

Komentara
Loading...