Da li dete treba da ima isplanirano i osmišljeno vreme?

0

Zašto roditelji moraju da smišljaju aktivnosti deci tokom raspusta? Zašto je problem ako je detetu dosadno? Zašto dete mora da ima isplanirano i, do detalja, osmišljeno vreme?

isplanirano vreme

Inspiraciju za ovaj tekst sam dobila čitajući jedan članak gde su se iznosili stavovi o načinu kako treba angažovati svoje dete tokom raspusta. Slažem se da televiziju, kompjuter i video igrice, društvene mreže i sve što danas zanima decu, a ne aktivira ih fizički treba “svesti na najmanju moguću meru”. U skaladu sa tim javlja se izazov – kako da dete kvalitetno iskoristi vreme?

Da li to znači da roditelj treba deci da kaže šta da rade? Da li je to „posao“ nas roditelja da decu učimo kako da „NE misle svojom glavom jer ima ko će“?

Vidim da dosta mališana ne zna sâmo da se zabavi jer su naučeni da će uvek biti tu neko ko će da ih animira, kome je „posao“ da ih zabavlja i govori šta treba da rade. Roditelji iz najbolje namere bebu zatrpavaju raznim sadržajima i animiraju je tokom čitavog budnog vremena. Da, beba/dete je željno roditeljske blizine i pažnje, ali to ne znači da roditelji treba konstantno da smišljaju igre koje će bebu zabavljati. Pažnja male dece je vrlo kratka, što znači da se roditelji nepotrebno iscrpljuju smišljajući nove igre jer stare nisu više zanimljive. Koji je tu cilj roditelja? Da nije možda, da dete nauči da će svi oko njega da ga vole i zabavljaju i da će mu stalno biti fino i prijatno? Koliko je to u skladu sa realnošću? Možete li da zamislite prvi dan u vrtiću? Kako će se dete tad osećati? Kako ćete se vi osećati?

I tako počne da se stvara „začarani krug“ – detetu je dosadno, a roditelj smišlja kako da zabavi dete. Da se razumemo, ako je dete malo, roditelj bi trebao da ponudi nove ideje i da pusti dete da samostalno razrađuje tu ideju, oblikuje, menja, dodaje i oduzima onako kako njemu odgovara. Ako je dete veće, motivišite ga i podržite u tome da samostalno osmisli aktivnosti kojima će „ulepšati“ raspust. Naučite dete kako treba da pristupi osmišljavanju aktivnosti, gde da traži ideje, koga da pita… I na kraju, dozvolite detetu da mu bude dosadno!

Uživajte u roditeljstvu!

Autor: Manuela Kamikovski, mama, dipl. psiholog, porodični savetnik, asertivni trener, osnivač i urednik stranice www.maminovreme.rs

Napomena autora: preuzimanje teksta moguće samo uz dozvolu autora.

PODELITE DALJE !! HVALA :*

Drugi su čitali i ove tekstove

 

Save

Save

Komentara
Loading...