Ostavljala je bebu samu u sobi kada je plakala i nije je tešila – evo kako je to uticalo na nju 10 godina kasnije

0

Biti roditelj je jako težak posao jer beba menja sve i zahteva mnogo požrtvovanosti od strane roditelja.

Dolazak bebe u porodicu menja rutinu roditelja i oni se dovijaju na različite načine ne bi li umirili bebu i dobili koji sat za spavanje i odmor

Jedna mama bila je iskrena i ispričala kako se „obračunala“ sa svojim plačljivim sinom i da li je zbog toga kasnije zažalila, piše Popsugar.

-Tri meseca roditeljstva mi je bilo preko glave. Sa našim sinom mi smo potpuno poremetili raspored jer smo imali samo par sati za spavanje, večeru smo jeli u 10 sati uveče, a onda nismo mogli da spavamo. Spremala sam se za povratak na posao i ni tone pudera i korektora nisu mogle da pokriju podočnjake od prethodne noći.

Trebalo mi je rešenje i to brzo. Moji roditelji su se kleli u „Ferberizing“ kojim su i mene podvrgli pa sam htela da probam i ja sa svojom bebom. Ferberizing, ili plakanje dok beba ne zaspe, je tehnika za spavanje koju je smislio doktor Ričard Ferber kako bi se beba sama uspavala.

Metoda podrazumeva da stavite bebu u krevetac dok je budna i ostavite je tako čak iako plače. Posle nekog vremena možete da je tapšete po leđima i pričate joj dok se ne smiri, ali je nikako ne uzimajte u naručje. Doktor Ferber kaže da nakon nekoliko dana beba nauči kako da se sama smiri i uspava.

- Oglasi -

Kada sam o tome pričala sa mamama u parku one su me samo bledo i prezrivo gledale. Jedna mi je čak i rekla da je to metoda mučenja i da mi nakon toga moje dete nikada neće verovati. Druga mi je rekla da ona ne bi imala srca da tako nešto uradi svom detetu i umalo zaplakala.

Kako da ja nakon takvih reakcija uradim nešto takvo? Metoda nije uticala na moju bliskost sa roditeljima, a trebalo mi je neko rešenje jer sam morala da se vratim na posao i trebao mi je san. Odlučila sam da probam. Okupala sam mog sina koji je tada imao tri meseca, namazala ga losionom, nahranila, pročitala mu tri priče i stavila ga budnog u krevetac. Čim sam zatvorila vrata njegove sobe počeo je da plače.

Muž je predlagao da to probamo od sutra, ali znala sam da ako odožimo sada, odlagaćemo zauvek. Prvi zvuci plača bili su mi bolni. Nisam mogla da poverujem da ja to radim mojoj bebi. Prvo smo ga ostavili da plače 5 minuta pre nego sam ušla u sobu i tapšala ga po leđima. Kada se smirio ostavili smo ga 10 minuta pre nego sam uletela u sobu tetošeći ga. Odlučili smo da idemo na 15 minuta kada me je pozvala rođaka. Objasnila sam joj šta radimo i da sam jako nervozna, a ona me je zagovarala o nekim glupostima ne bi li mi skrenula pažnju sa vremena i umirila me.

Nakon 15 minuta pogledala sam bebi monitor i videla mog sina kako spava sa osmehom na licu. Nije bilo lako, ali nikada se nismo vratili na staro. Naša rutina u spavanju se popravila.

Deset godina kasnije mogu da vam kažem da moj sin nije pokazao posledice od ovog tretmana. On još uvek voli da sedim sa njim u sobi pre nego zaspi i pročitam mu priču. Sada zaspi sam i bez bilo kakvih problema, a još uvek me grli i poverava mi se, ali je i samostalan. Ova metoda je bezbedna samo ukoliko se izvodi po pravilima, ispričala je ova uporna mama.

Iako je metoda ocenjena kao bezbedna, morate da se upoznate sa pravilima po kojima se ona sprovodi. Pre nego odlučite da probate ovo na svojoj bebi posavetujete se sa pedijatrom i on će vam reći šta i kako da radite. Ipak je bezbednost i zdravlje vaše bebe na prvom mestu.

- Advertisement -

Komentara
Loading...