OTKRIVAMO :9 najčešćih zabluda o začeću!

0

Česti odnosi brže dovode do začeća, vruća kupka čini muškarce neplodnima i slične teze samo su neke od zabluda koje prate temu začeća.

1. Na dan ovulacije je najveća šansa da zatrudnite

Oslobođen spermatozoid je sposoban za oplodnju od 12 do 24 sata nakon ovulacije (pucanja folikula). Ako se pucanje folikula, i oslobađanje spermatozoida koji kreće na put, dogodi ujutro kasnije uvečer može već biti kasno za oplodnju. Mogućnost za začeće je najveća ako partneri imaju odnos oko dva do tri dana pre same ovulacije.

2.Najveće su šanse za začeće ako svakodnevno imamo odnos

Češći odnosi ne povećavaju šanse za začećem. Najvažniji je seks tokom plodnih dana, ali i tada se preporučuje da se vodi ljubav svaki drugi dan jer pri svakodnevnom snošaju  opada kvalitet sperme.

3.Žena u svakom ciklusu ima ovulaciju

Može se dogoditi da u pojedinom ciklusu ovulacija jednostavno izostane. Menstruacija sama po sebi nije garancija da se dogodila i ovulacija.

4.Ako ne dođe  do trudnoće, najčešće je problem u ženi koja ne može da zatrudni

To je netačno. Neplodnost se javlja u jednakom postupku i kod žena i kod muškaraca.

- Oglasi -

5. Za začeće je potrebno malo vremena. Zašto bismo odmah išli kod lekara.

Ako usprkos redovitim odnosima par ne ostaje u drugom stanju jednu do dve godine, tada verovatno postoje razlozi zašto do začeća ne dolazi. Obratite se lekaru koji će vas uputiti na preglede i  pronaći uzroke neplodnosti i dalje vas savetovati kako se lečiti i doći do začeća.

6. Svim parovima oko nas odmah je uspelo. Samo nama nikako ne uspeva…

Malo duže čekanje na trudnoću je poprilično normalno. Jedna trećina žena na trudnoću mora da čeka duže od jedne godine. Osim toga mogućnost da začnete po jednom ciklusu iznosi samo 25 posto.

7. Ako godinama uzimam kontracepcijske tablete, kasnije ću brže da zatrudnim

Nažalost to nije tako. Nakon prestanka uzimanja tableta ciklusu je obično potrebno vreme da se vrati u normalno stanje . Usprkos tome mnoge žene i nakon prestanka tableta uspevaju vrlo brzo da ostanu u drugom stanju dok ostale moraju kao i prosečne žene  malo duže da čekaju.

8. Sve dok doji, žena je zaštićena od nove trudnoće

Da žena zatrudni dok doji malo je verovatno, ali ne i nemoguće. Tokom laktacije i dojenja hormoni koji podržavaju laktaciju sprečavaju lučenje hormona koji podstiču razvoj novog spermatozoida i ovulaciju. Zbog toga je plodnost žene smanjena i menstruacija  izostaje. Ali, žena nije pritom i potpuno neplodna. Smanjena mogućnost za začeće postoji i zato bi se žene trebale čuvati od prvog seksa nakon porođaja ako ne žele novu trudnoću.

9. Vruća kupka čini muškarce neplodnima

Vruća kupka i vrućina doduše mogu imati negativan uticaj na sazrevanje  sperme, ali ne i na celokupnu mušku plodnost odnosno na sposobnost proizvodnje zdravih spermatozoida. Ako par želi začeće , tada partner treba da izbegava ležanje u vrućim kupkama, odlaske u saunu, grejanje sedišta u autu i slične situacije gde dolazi do zagrevanja testisa.

- Advertisement -

Komentara
Loading...