Otkrivamo : KOLIKO BEBE I DECA TREBA DA SPAVAJU

0

Nedostatak sna može da bude razlog zašto je dete celog dana neraspoloženo i plače, a da i ne govorimo o tome koliko je san važan za zdravlje mališana. Evo koliko sna je potrebno deci u različitom uzrastu.

Dovoljno sna važno je za zdravlje mališana jednako kao i fizička aktivnost i zdrava ishrana. Pored toga što će deca koja ne spavaju dovoljno biti neraspoložena tokom dana, ona su takođe izložena većem riziku od gojaznosti. Razlog za to je što će mališani posezati za hranom i grickalicama kako bi imali dovoljno energije da ostanu budni.

RECEPT MAME SANJE : ZBOGOM GRČIĆIMA -SREĆNA BEBA

Mnogi roditelji i ne znaju koliko deca u određenom uzrastu treba da spavaju, pa su zato američki stručnjaci napravili ovaj vodič, a ukupan broj sati uključuje i popodnevno spavanje koje je uobičajeno kod mlađe dece.

Uobičajeno je da bebe do četiri meseca spavaju po 15, 16 sati dnevno, od čega osam do devet sati tokom noći, a oko sedam sati preko dana (ne sedam sati odjednom, već raspoređeno).

Za mališane starosti od četiri do 12 meseci, dovoljno je između 12 i 16 sati sna, dok je za decu od godinu do dve dana uobičajeno između 11 i 14 sati sna.

Omogućite bebi kvalitetniji san i sprečite česta budjenja

Deca starosti od tri do pet godina trebalo bi da spavaju između 10 i 13 sati, a za one od šest do 12 godina potrebno je između devet i 12 sati sna. Tinejdžerima od 13 do 18 godina, dovoljno je od osam do deset spavanja.

Stručnjaci kažu da roditelji mogu da procene da li je dete dovoljno spavalo po tome da li se lako budi ujutru, da li je dobro raspoloženo veći deo dana. Dovoljno sna povezuje se sa boljom pažnjom, pamćenjem, učenjem i generalno sa boljim mentalnim i fizičkim zdravljem. Sa druge strane, nedostatak sna kod dece povećava rizik od gojaznosti, dijabetesa i depresije.

izvor,mondo.rs

SUPER :Obroci za miran san od 6. meseca do 3. godine

Komentara
Loading...