Otkrivamo razlog porodjajne boli

0

Australski naučnici su otkrili protein koji potiče rađanje bebe, što bi moglo dovesti do stvaranja lekova koji bi mogli sprečiti prerano rađanje.

, Image: 48634073, License: Royalty-free, Restrictions: Content available for use in Corbis Mobile Offerings., Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Corbis

Izgleda kao da su australski naučnici rešili jednu od velikih misterija ljudske biologije, odnosno otkrili razlog koji potiče porodjaj nako 40 nedjelja trudnoće.

SAZNAJTE –11 činjenica koje vam niko do sada nije rekao o porođaju

Naučnici ne mogu ustanoviti tačan datum porodjaja sa potpunom preciznošću, ali znaju da, kada dođe vreme poroda, telo proizvodi protein koji oslobađa “sigurnosni” prekidač kojim se omogućava kontrakcija uterusa.

Ovo bi moglo dovesti do pronalaženja novih lekova koji bi potaknuli porodjaj kod žena sa povećanom telesnom težinom, kao i načina da se spreči prevremeni porodjaj.

SAZNAJTE-VAŽNO : Porođaj u stvarnom životu izgleda baš ovako

- Oglasi -

Naučnici već decenijama pokušavaju da otkriju razlog koji potiče porod, ali bezuspešno. Ovo bi napokon mogao biti prvi jasan indikator.

Prof. Brennecke koji je radio na ovom projektu kaže da je, za razliku od ranije razmatranih hormonalnih promena, ovo prvi stvarni otkriveni pokretač porodjaja.

Studija, koja je objavljena u časopisu Nature Communications ima za cilj pronalaženje alternative za opasne carske rezove koji su veoma zastupljeni kod majki sa povećanom telesnom težinom.

SAZNAJTE-Trendovi u svetu: 7 novih pravila na porođaju

Majke sa povećanom telesnom težinom ne proizvode dovoljno proteinskih molekula koje potiču lančanu reakciju porodjaja. Ove žene slabo reaguje na uobičajene metode indukcije porodjaja.

Prof. Brennecke kaže da ova studija daje potencijalne opcije za poboljšanje porodjaja žena sa povećanom telesnom težinom.

roditeljstvo.com/

- Advertisement -

Komentara
Loading...