Ova 4 znaka ukazuju da je vaše dete žrtva nasilja na internetu

0

Dete žrtva nasilja na internetu! Najčešći znaci da je vaše dete moguća žrtva nasilja su fizičke promene, varljivo raspoloženje, gubitak interesovanja i napuštanje društvenih mreža.

- Oglasi -

Nasilje preko interneta (cyberbullying) je u poslednje vreme sve učestalija pojava.

Psihololozi upozoravaju da izloženost deteta ovakvoj vrsti zlostavljanja ostavlja trajne emotivne posledice, a s obzirom na to da deca u sve ranijem uzrastu pristupaju društvenim mrežama, roditeljima se gotovo nameće obaveza da o ovoj temi budu edukovani.

Naučnik Nik Ficdžerald otkriva 4 najčešća znaka pomoću kojih možete uočiti da je vaše dete moguća žrtva nasilja na internetu.

Freepik.com

Neobjašnjive fizičke promene

Bitno je posmatrati svoje dete. Odvojite nekoliko minuta kako biste dobro analizirali ponašanje vašeg deteta i možda uočili neke promene.

Da li je možda nabacilo višak kilograma? Da li je smršalo? Ako uočite takvu promenu, probajte otvoreno razgovarati i doći do saznanja je li dete svesno promene i potvrdite da ga ništa ne muči.

Promene raspoloženja

Ako se radi o tinejdžerima, promene raspoloženja mogu biti posledica puberteta, ali ni tada te znake ne treba zanemarivati.

Česte promene raspoloženja ili brzi i kratki odgovori mogu biti znak da se nešto ozbiljnije događa u životu vašeg deteta.

Pokušajte sa decom ostvariti dublji kontakt, interesirajte se za njihovu aktivnost na internetu jer se možda baš tu krije uzrok svih problema, savetuje Ficdžerald.

pexels.com

Gubitak interesovanja

Kada se dete iznenada počne distancirati od porodice, prijatelja i igre u kojoj je do nedavno uživalo ili prestane biti uzbuđeno oko aktivnosti koja je do nedavno u njemu izazivala radost, to može ukazati na neke probleme sa kojima se dete trenutno nosi.

Napuštanje društvenih mreža

Nik Ficdžeral napominje da se na ovaj znak mora obratiti naročita pažnja. U doba kada velika većina dece i gotovo svaki tinejdžer poseduju mobilni i imaju društvene mreže, zaista je čudno kada se osoba tog uzrasta odjednom od toga udalji.

Svima je ponekad potreban odmor od društvenih mreža, ali ako se to dogodi naglo, obratite pažnju i delujte odmah, savetuje ovaj ugledni naučnik.

Foto FreePik
Autor/Izvor Informer.rs

- Advertisement -

Komentara
Loading...