Ovako samopouzdanje roditelja utiče na decu

Deca nas možda ne slušaju uvek kada bismo to hteli, ali nas slušaju češće nego što smo svesni, posebno kada nešto kritikujemo. Zato se trudite da kritike na svoj račun, zbog nekih mana ili nedostataka, ne iznosite pred decom, jer ćete tako loše mišljenje o sebi preneti i na njih.

dete

Šta deca čuju?

Još od malih nogu decu je najlakše naučiti da nešto kažu tako što ćete i vi to uporno ponavljati. Setite se prvih reči svoje dece, ponavljali su kao papagaji ono što im vi kažete, međutim, kada deca malo odrastu i postanu adolescenti, morate obratiti više pažnje na svoje reči. U tom periodu deca mnogo više obraćaju pažnju na ono što govorimo, bili mi toga svesni ili ne.

Ukoliko ispred dece budete kukali na to koliko ste stari, debeli, da imate bore, poslaćete im pogrešnu poruku. Pomisliće da vam je fizički izgled najvažniji i da ne cenite sebe. Starija deca i adolescentni skloni su da usvoje ono što čuju kod kuće. Ako se žalite na težinu, bore ili garderobu i oni će početi na isti način da preispituju sebe. Tinejdžeri koji nemaju visoko mišljenje o sebi i dovoljno samopouzdanja skloniji su depresiji, zloupotrebi opojnih supstanci, problemima u školi, anksioznosti i poremećaju u ishrani.

A da im pošaljite im pravu poruku

Roditelji imaju jedinstvenu mogućnost da deci od malih nogu usade zdravu i pozitivnu sliku o sebi, koja će se odraziti i na njihovo samopouzdanje. Ukoliko želite da vaša deca budu zadovoljna svojim izgledom, nemojte se žaliti na svoj i pričati o dijetama. Umesto toga, postavite zdrav život kao jedan od svojih ciljeva. Neka vaše dete vidi kako se trudite da ovaj cilj ispunite i stavite akcenat na zdravlje. Možete vežbati zajedno sa vašim tinejdžerom. Provedite vreme kvalitetno, bilo da organizujete izlet ili idete u vožnju biciklom. Pokažite mu da vaše telo može da izvede neverovatne stvari, bez obzira na to koji broj pokazuje vaga ili kako izgledate u kupaćem kostimu.

Utišajte svoj unutrašnji glas

Da li se žalite na svoj izgled dok se gledate u ogledalu? Mislite da ste stari ili debeli? Promenite svoj stav ako je dete u blizini, jer će to uticati i na njegovo samopouzdanje.

Vaspitati jako i samouvereno dete nije lak zadatak. Roditelje stalno bombarduju savetima kako da podignu samopouzdanje svojoj deci, da ih ojačaju, ali šta je sa njima? Mnogi od nas odrasli su u vremenu kada samopouzdanje nije bilo toliko bitno, a samokritika svakodnevna i normalna stvar9994

Komentara
Loading...