Ovako se menstruacija menja kroz život

0

Da li ste znali da žena u proseku ima 3500 „onih dana“ u životu? Pročitajte kako se ciklus menja od prve menstruacije do menopauze

menstruacija

Prvu menstruaciju devojčice u proseku dobiju sa 12,3 godine. To može da varira, pa u krajnjim slučajevima neke devojke je dobiju već s osam godina, a druge tek sa 15, upozorava ginekološkinja dr. Amanda Blek s kanadskog univerziteta Otava.

6 razloga zbog kojih može da vam kasni menstruacija a da to nije trudnoća *PROČITAJTE

U poslednje vreme je sve više devojčica koje sve ranije dobijaju prvu menstruaciju. Istraživanja su potvrdila da je za to uglavnom kriva gojaznost. Masne stanice podstiču proizvodnju estrogena što ubrzava i pojavu prve menstruacije.

Plodne godine

Menstrualni ciklus se najčešće stabilizuje do 19. godine, a razmak između svake menstruacije u proseku iznosi 28 dana. Uobičajeno trajanje ciklusa je od 21. do 35. dana.

Međutim, s vremenom ciklus može da se skrati što je posledica promena nivoa progesterona. Kako žene stare proizvode sve manje jajašca, ali telo i dalje podstiče proizvodnju folikulostimulirajućih hormona koji stimulišu ovulaciju  folikula.

Posledica toga je ranija ovulacija, a samim time i skraćivanje ciklusa. Kraći ciklus tako može trajati i manje od 21 dana.

Neki lekari smatraju da je skraćivanje ciklusa poruka prirode ženama da požure s trudnoćom i tako im daje priliku za začeće uz češće ovulacije.

Kako objasniti menstruaciju vašoj devojčici*PROČITAJTE

Moguće je i produžavanje ciklusa, a to se javlja zbog izostanka ovulacije. Krvarenje uzrokuje pad progesterona, međutim ako folikul ne sazri, nivo progesterona ne pada već se nakuplja i s vremenom popusti. To znači da se i sam ciklus produžava. Produženi ciklus traje duže od 35 dana

- Oglasi -

Tokom svog života žena u proseku otpusti 400 do 500 jajašca, ima 3500 dana menstruacije ili 450 mesečnica. Vrhunac plodnosti traje do 34. godine života, a nakon toga počinje da opada.

Menstruacija nakon porodjaja*PROČITAJTE

Menstruacija nakon rođenja deteta

Dojenje privremeno zaustavlja ovulaciju pa menstruacija može da izostane. Nivo hormona prolaktina koji osigurava proizvodnju mleka u tom je razdoblju visok i sprečava ovulaciju. Time se smanjuje rizik od ponovnog začeća, ali rizik i dalje postoji.

Menstruacija se nakon porođaja u proseku vrati za 10 nedelja kod žena koje ne doje, dok kod onih koje doje može da izostane 20 nedelja.

10 činjenica koje možda niste znali o menstruaciji *PROČITAJTE

Menopauza

Žene u proseku menopauze ulaze u 51. godini života, ali simptome mogu da osete i šest do sedam godina pre toga. Najčešće su to valunzi vrućine, vaginalna suvoća i smanjen libido.

U to vreme završava se reproduktivni život. Ciklus se postupno proređuje, a potom menstruacija u potpunosti izostaje. Uzrok menopauze je smanjenje, odnosno prestanak lučenja ženskih polnih hormona, naročito estrogena.

Ako menopauza počne pre 40-te godine života reč je o prevremenoj menopauzi, a prestanak menstruacije posle 55. godine naziva se kasnom menopauzom.

Ako vam je ovo koristilo podelite i sa vašim priajteljima . HVALA

izvor:telegraf.rs

- Advertisement -

Komentara
Loading...