OVAKVA JUTARNJA RUTINA KOD DECE JE OSNOVA ZA USPEH U ŽIVOTU

0

Svaka godina odrastanja deci donosi nove veštine, znanja, izraze, reči i očekivanja. Nova saznanja decu čine srećnom i uzbuđenom, ali ponekad mogu biti previše za njih te su im potrebne naša pomoć i podrška da to prevaziđu.

Foto: Shutterstock

Nauka je dokazala da se deca najbolje pripremaju za uspešnu budućnost predvidivim jutarnjim ritualom. Mnoge studije su pokazale da su deca koja dolaze iz porodica u kojima se poštovala rutina, emotivno zdravija i prilagodljivija od dece koja nisu imala pravila. Evo šta dobra jutarnja rutina podrazumeva:

 

Dobar san i dobar doručak

Psiholozi tvrde da je dan najbolje početi dobrim, hranljivim doručkom, a završiti dobrim snom.

- Oglasi -

Doručak je neprikosnoveno važan start svakog dana. Postarajte se da decu naučite tome. Ukažite im na značaj doručka. Pored toga, važno je da budete konzistentni i uporni u ritualima jutarnjih obaveza kao što su oblačenje, pranje zuba, umivanje i nameštanje kreveta. Doslednost je deci veoma bitna, jer tako uvek znaju šta mogu da očekuju, s obzirom da je sve bazirano na ritualima.

Važno je biti dosledan i što se tiče vremena za odlazak na spavanje, jer deci treba određen broj sati sna kako bi imala dovoljno energije za dan. Kada znate da decu sutradan očekuje veliki dan, postarajte se da vreme pred odlazak na spavanje iskoristite i pretvorite dan koji sledi u priču, tako će znati šta ih očekuje ujutru kada se probude.

Doslednost je ključ

Psiholozi tvrde da doslednost jača osećaj sigurnosti kod dece, jer znaju šta se događa oko njih i šta mogu da očekuju. Doslednost deci, takođe, pomaže da budu nezavisna.

Kako bi podstakli rutinu i držali se nje, moramo i mi sami da je se pridržavamo. Kada nas posmatraju, deca imaju potrebu da imitiraju naše postupke, a rutina je jedan dobar postupak. Imitacija podstiče nezavisnost koja se veoma ceni jer pridodaje njihovom samopouzdanju.

Kada ih pohvalite, deca dobijaju vetar u leđa i voljnija su da se potrude. Pohvalite zato svaki njihov trud.

Tabla sa spiskom obaveza

Kada ispišete sve obaveze na tabli, one postanu opipljivije i stvarnije. Čak i da vaša deca ne znaju da čitaju, možete vi da im pročitate njihove obaveze i ona će se voditi time kao da su spisak sama pročitala.

Svima nama dosadi da budemo papagaji koji ponavljaju jedno te isto. Zato često menjajte spisak i činite ga interesantnim. Zamolite decu da vam pročitaju šta treba sledeće da se uradi. Time postižete da se i oni osećaju veoma dobro i ostvareno.

Dinamičan jutarnji ritual

Jutarnja rutina treba da bude energična i dinamična, da podstakne ritam dana.

Neka deca se probude puna energije, dok nekima treba više vremena da se razbude. I za jedne i za druge, odlično je uvesti kontrolisanu dinamiku, nešto što će smiriti i usmeriti energičniju decu, a pokrenuti one uspavane. Na primer, za decu koja se teško bude, napravite igru da ste vi vila koja baca magični prah koji će ih razbuditi tako što će prvo razmrdati prste, nogice, protegnuti kičmu.

Za hiperaktivnije, možete predložiti pokret na koji će se fokusirati. Recimo, skakutanje na krevetu, 10 puta. Izbrojte im, i tako će usmeriti energiju.

Izbegavajte elektronske uređaje

Iako može biti primamljiva činjenica da sa tabletom ili mobilnim uređajem dobijete malo mira, ipak pokušajte da ograničite vreme koje su vaša deca navikla da provedu igrajući igrice.

Psiholozi tvrde da je zlatna sredina najbolja, ne treba uređaje ni potpuno ukloniti, a opet ne treba ni provesti ceo dan koristeći ih.

Pokušajte da pronađete aplikacije za jutarnju rutinu, i tako ste dobili premiju. Dete će imati osećaj da se igra dok ipak obavlja rutinu na koju ga podseća aplikacija.

Bez stresa

Iako poslednja stavka, ona nije manje važna od ostalih, naprotiv. Zapamtite da se ne stresirate i dišite duboko kada osetite da se stres primiče.

Nađite način da se izborite sa vremenskim pritiskom ujutru. Budite organizovani, napravite plan i uključite decu u ceo proces što je više moguće.

Mnogi učitelji i vaspitači kažu da se u školi, na deci, jasno vidi stres koji su na njih preneli roditelji.

Znači, ukoliko su roditelji smireni, to se vidi i na deci. Isto tako, ako detetu jutro nije počelo kako treba, ukoliko nije lepo očešljano, nemarljivo se umilo u žurbi, to i te kako utiče na njegov dan. Imajte to vidu.

Važno je dobro postaviti prioritete. Vidite šta možete da završite veče pre. Spremite stvari, torbe. Na vreme se oslobodite svih pritisaka koji bi vas ujutru pritiskali. Oslobodite jutro što više možete, tako da budete mirni i staloženi.

 

Izvor: www.kidspot.com.au

i http://www.najboljamamanasvetu.com

Tekst vaše urednice . 

 

- Advertisement -

Komentara
Loading...