OVI LEKOVI SU DOZVOLJENI DOJILJAMA

0

Poznato je da sve što mama konzumira, u većoj ili manjoj meri prelazi u njeno mleko, a tako dospeva i u bebin organizam. Ali, šta činiti kada se mama razboli i mora da uzme neki lek? Ovo su pet vrsta lekova koji su dozvoljeni

dozvoljeni-lekovi-u-trudnoci

1. Snižavanje telesne temperature

Najbezbedniji lekovi za njeno smanjenje jesu oni na bazi paracetamola. Moguće je primenjivati i aspirin, ali zbog njegove potencijalne opasnosti poželjno bi bilo da ga izbegavate, pogotovo u većim dozama.

2. Prehlada

Za uklanjanje simptoma prehlade preporučujemo lekove na bazi paracetamola. Ukoliko vas muči kijavica, koristite aerosol rastvor, jer njegovi sastojci ne mogu preći u mleko.

3. Zatvor

Ako imate lenja creva, najbolji su “slatki” laksativi poput parafinskog ulja ili oni prirodnog porekla poput kompota od suvih šljiva. Sa jačim laksativima potreban je oprez.

4. Glavobolja i drugi bolovi

Od sigurne pomoći jesu protivupalni lekovi i oni protiv bolova kao što je ipobrufen, koji nema štetno dejstvo po novorođenče.

5. Infekcije

Ukoliko je prehlada prešla u upalni proces, možete ga lečiti upotrebom bilo kojeg antibiotika, bez straha da će vaša bebica biti ugrožena.

PROČITAJTE O OVE TEKSTOVE 

Komentara
Loading...