OVIH PET PRAVILA ĆE VAŽITI U ŠKOLAMA OD 1. SEPTEMBRA Evo kako će izgledati nastava i koje su novine

0

Za razliku od ranijih korona godina, roditelji su sada u mogućnosti da se potpuno posvete uobičajenim pripremama za školsku godinu, poput nabavke udžbenika i školskog pribora, ali i drugih stvari koje je neophodno završiti pred 1. septembar.

Ipak, biće i određenih novina u osnovnim i srednjim školama

1.Korona mere

Za razliku od prošle godine kada smo svakog petka u podne iščekivali odluku i strepeli da li će nam dece naredne nedelje ići na normalnu, kombinovanu ili onlajn nastavu, sada nema dileme. Svi đaci će potpuno normalno biti u učionicama, neće biti podeljenih odeljenja, pa čak ni semaforskog modela. Dakle sve će biti potpuno normalno. Kao nekada.

Takođe, đaci i nastavnici više neće morati ni non-stop, ali ni povremeno da nose maske u školi, ni u dvorištu, ni u učionicama, za vreme časova ili tokom odmora. Jednostavno, neće morati da ih imaju pri sebi, osim onih koji to jednostavno žele. I potpuno normalno će se odvijati časovi muzičkog i fizičkog, bilo u salama ili na otvorenim terenima.

2. Školski kalendar

Kalendar za ovu školsku godinu je pretrpeo nekoliko izmena u odnosu na prethodne, kako za osmake, tako i za srednjoškolce. Učenici osnovnih škola, odnosno oni od prvog do sedmog razreda imaće 180 nastavnih dana, dok će školska godina za deset dana biti kraća osmacima koje čeka završni ispit i koji će imati 170 nastavnih dana.

Upada u oči da osnovci neće imati jesenji raspust. Istina, tu je produženi vikend kada će se spojiti državni praznik 11. novembra sa subotom i nedeljom, dakle tri dana odmora, dok je prošle godine u tom periodu bio jesenji raspust od devet dana.

Kada je zimski raspust u pitanju, srednjoškolci će u januaru 2023. nedelju dana manje provesti na planiranom zimskom odmoru, ali će zato, baš kao i osnovci, imati prolećni raspust što prošle školske godine nije bio slučaj.

3. Novi test na maturi

Još nije ozvaničeno, tek sledi donošenje konačne odluke, ali je izvesno da će mala matura koja je na programu od 21. do 23. juna 2023. godine pretrpeti promene.

Testovi iz srpskog/maternjeg jezika i matematike ostaju nepromenjeni, ali će zato kombinovani biti prilično modifikovan. Naime, do sada su đaci na kombinovanom testu odgovarali na 20 pitanja iz fizike, hemije, biologije, geografije i istorije.

Ubuduće, ako se potvrdi predlog prosvetnih stručnjaka, mali maturanti će moći da biraju jedan od pet gorepomenutih predmeta, samo njega će morati da spremaju i dobiće svih 20 pitanja iz njega! Kako trenutno stoje stvari, sadašnji osmaci koji su već imali probu ovakvog kombinovanog testa minulog juna, moraće krajem septembra ili početkom oktobra da se odluče koji će predmet izabrati na kombinovanom testu.

4. Filozofija za osnovce

U programu slobodnih aktivnosti koje đaci od petog do osmog razreda biraju od ove godine nalazi se i Filozofija sa decom, a ova aktivnost je na spisku za učenike sedmog i osmog razreda.

Slobodne aktivnosti koje je pripremio Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja podeljene su u dve grupe. U prvoj su programi namenjeni učenicima petog i šestog razreda, a u drugoj oni za đake sedmog i osmog razreda.

Tako petaci i šestaci mogu da biraju sledeće aktivnosti: Vežbanjem do zdravlja, Životne veštine i Medijska pismenost. U grupi za sedmi i osmi razred su: Preduzetništvo, Moja životna sredina i Umetnost. Međutim, stručna društva su za petake i šestake pripremila i Domaćinstvo, Crtanje, slikanje i vajanje, Čuvare prirode, Muzikom kroz život i Sačuvajmo našu planetu, a za učenike sedmog i osmog aktivnost – Filozofija sa decom.

Procedura po kojoj đaci biraju neku od aktivnosti podrazumeva da škola ponudi spisak, učenici i roditelji se pre izbora upoznaju sa ponuđenim programima.

5. Spajanje razreda

Od ove godine postoji mogućnost u osnovnim školama sa manje učenika da dođe do spajanja razreda i starijih osnovaca. Izmenama Zakona o osnovnom obrazovanju koje su zimus stupile na snagu, kombinovana odeljenja mogu da se formiraju i u predmetnoj nastavi, od petog do osmog razreda.

U slučaju da je sastavljeno od učenika dva razreda kombinovano odeljenje može imati do 15 đaka, a ukoliko je reč o spajaju tri ili četiri razreda onda je limit 10 učenika po odeljenju.

Za sada nije poznato koliko je škola predložilo spajanje razreda.

Prvog dana škole himna i štrajk

Pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Milan Pašić obelodanio je nedavno da će prvi nastavni dan u školama “početi kao i prošle godine, intoniranjem himne”, a da će se u klupama naći 65.200 učenika prvog razreda, što je broj “na nivou kao prošle godine”.

Kao i prošle godine prvi dan će obeležiti štrajk dela prosvetara. kako je najavljeno, očekuje se da časovi budu skraćeni na 30 minuta u oko 500 osnovnih i srednjih škola, a glavni prosvetnih radnika zahtev je povećanje plata za 20 odsto.

Dozvoljeni izleti i ekskurzije

Izleti, ekskurzije i druga putovanja učenika i predškolca dozvoljena su i mogu skoro potpuno normalno da se organizuju. Pre puta, škole moraju da prikupe izjave roditelja da deca nemaju, niti su imala u prethodnih sedam dana simptome infekcije, da nisu lečena u istom periodu od kovida 19 i da među članovima uže porodice nije bilo slučajeva korone. Takođe, grupu na putovanju dužem od jednog dana mora da prati lekar, kako bi se na vreme otkrili eventualni simptomi i znakovi infekcije.

Školski kalendar raspusta

1. 9. početak nove školske godine

11. 11. neradno, Dan primirja u Prvom svetskom ratu

24. 12. – 15. 1. zimski raspust za osnovce u Vojvodini

30. 12. kraj prvog polugodišta

31. 12. – 22. 1. zimski raspust za osnovce

31. 12. – 15. 1. zimski raspust za srednjoškolce

15-16. 2. neradno, Dan državnosti

24-25. 3. probni završni ispit za osmake

8-18. 4. prolećni raspust za osnovce i srednjoškolce

29. 4. – 2. 5. prvomajski praznici

23. 5. kraj školske godine za maturante gimnazija

30. 5. kraj školske godine za đake četvrtog razreda stručnih škola

31. 5. – 2. 6. probno polaganje velike mature

6. 6. kraj školske godine za đake osmog razreda

20. 6. kraj školske godine za ostale osnovce i srednjoškolce

21-23. 6. mala matura za osmake

 

Foto pexels
Autor/Izvor Pink.rs
Komentara
Loading...